Abdulah Sidran bez imalo ustručavanja tokom gostovanja na televiziji uživo “udario”: “SDA je sebe porazila svojim aferama, idejama i plitkoumnošću”

Sidran “udara tamo gdje ne treba” kao što bi se reklo za ljubav u pjesmi Zabranjenog Pušenja, a mi kažemo da udara baš gdje treba. “Znam ponešto o našem zakonodavstvu koje nije ni blizu da se može smatrati ozbiljnim”, kazao je u večerašnjem Pressingu na N1 Abdulah Sidran, akademik, književnik i scenarista.

Zašto je SDA bitno da ostane na vlasti?

“Gdje je novac, gdje su moćna preduzeća, gdje su krave muzare? Mi smo znali prije tri mjeseca da će kritični trenutak doći u onom času kad se ti punktovi budu gubili, a ne u ovim formalnim stvarima.

Jedno je što se priča, gubitak države, može li “Osmorka” prodati državu za mjesec dana, a ovi je prodaju 30 godina”, kazao je Sidran u Pressingu na N1 i poručio:

“Osmorka kao da je sa neke staze autom stala na cestu koju je SDA asfaltirala 30 godina i sada su odjednom krivi za sve”.

Poručio je da smatra 2003. godinu kao važnu u transformaciji ili evoluciji političke stranke ka “organizaciji”.

“Ja sam žestok u tome, imam ja neku potrebu da označim 2003. godinu kao važnu u transformaciji ili evoluciji političke stranke ka jednoj organizaciji koja nema ozbiljne veze sa ideologijom, politikom, borbom za opće dobro. Nego jedna klijentistička stranka kojoj nije na pameti opće dobro, nego ono što je oligarhija.

Neće dobiti prolaznu historijsku ocjenu. Zato što živimo tako grozno stanje, možda smo već mrtvi samo nam još nokti i kosa rastu. Govorim o državnom smislu postojanja države BiH.

Onaj ko je proizveo to stanje, čiji je saldo? Nisam ja pobijedio SDA, nego je SDA sebe porazila svojim aferama, idejama, plitkoumnošću“.

Upitan da prokomentariše nova imena na “Crnoj listi” SAD-a koja su saopćena danas, Sidran je kazao:

“Tu ima onaj delikatniji problem o nezakonitom snimanju. Ja ne bih išao u detalje, Amerika zna šta radi. Meni nije ni potrebno da je on na crnoj listi kad je on na crnoj listi svog naroda.

Zato što je jedan cijeli državni instrument stavio na uslugu jednoj familiji, jednoj stranci ili oligarhiji. Ništa nam ne znači crna lista nakon toga”.

Još je kazao da je aktuelnom članu Predsjedništva Denisu Bećiroviću “šapnuo na uho” da im “broji lične”.

“Šapnuo sam na uho članu Predsjedništva za kojeg sam mnogo agitovao, Denisu Bećiroviću, da im brojim lične. Za mene pod “lične” ide npr. imenovanje ambasadora u UN-u, bivšeg političara Zlatka Lagumdžije. To je za mene teška lična greška“.

Zašto je to greška?

“Taj gospodin ima svoj karton. Oni od elokvencije misle da je komptencija. Njegove kompetencije su očitovane u djelima. Žalosno je ako Osmorka ili SDP nisu mogli da postave jaču ličnost.

Čak sam dolazio do toga da pomislim da odem na šalter da ispišem iz državljanstva, ali se plaća 2.000 KM. Ne dam da me predstavlja svako u UN-u. To je meni bolno, žalosno“, kazao je Sidran.

Pogledajte isječak njegovog gostovanja.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.