Adil Osmanović iznosi jako teške optužbe: “Staša Košarac treba krivično odgovarati”

Hidroelektrana Buk Bijela mogla se ponovno naći na Ustavnom sudu BiH. Zajedničko povjerenstvo za koncesije ponovo bez kvoruma, a rok koji je postavio Ustavni sud istječe koncem tjedna.

Komsija za koncesije nije uspjela riješti spor oko HE BUK Bijela, koji je nastao između države BiH i entiteta RS.

To su konstatovali i u svom izvještaju koji će nekoliko dana pred istek roka biti upućen Ustavnom sudu BiH.

Razlog nemogućnost da komisija održi sjednicu u punom sastavu jer samo tako odluke mogu biti pravovaljane.

“Mi smo u ovoj informaciji rekli da obzirom da nemamo uslova za kvorum jer je jedan član od početka bojkotovao sjednice, a mi ga ne možemo zamijeniti, da nismo imali uslove za rad.

Kao što znate, sastav Komisija za koncesije BiH nije potpun. Mi smo Ustavnom sudu i tu činjenicu predočili”, kazao je nakon sjednice zajedničke komisije predsjednik ovog tijela Milomir Amović.

Zajednička komisija za koncesije sastavljena je od Komisije RS i državne komisije koja radi u krnjem sastavu, sa predsjednikom Milomirom Amovićem čiji je mandat istekao prije dvanaest godina.

Na ovo je mjesecima upozoravao također član državne komsije Mensur Šehagić koji je i od Suda BIH tražio da se odredi da li Komisija može biti legitimna obzirom da šest od sedam članova dolazi iz entiteta RS. Iako je sud zatražio od komisije da se njegov prigovor preispita, to do sada nije urađeno.

U međuvremenu Šehagić je završio u bolnici, ostao na bolovanju, komisija izgubila kvorum.. Sam Šehagić za N1 tada će reći:

“Ja sam od početka upozoravao da ova komisija ne može donijeti rješenje, jer je poslovnik jasan kada je u pitanju teritorijalna zastupljenost, ali i mandati. I tražio sam da sud naloži da se formira nova komisija, što nije učinjeno”, saopštio nam je.

Zašto članovi jednostavno nisu zamijenjeni? Svi konkursi raspisani posljednijih godnu dana, poništeni su odlukom ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Staše Košarca jer nije bilo prijavljenih iz Brčko distrikta, kako je kazao.

Ipak Košarcu nije smetalo da postojeća Komisija za koncesije koja treba donijeti rješenje o Buku Bijela također nema nijednog člana iz Brčko distrikta.

Adil Osmanović jedan od zastupnika u PDPS koji je od Ustavnog suda tražio rješavanje spora kaže kako Košarac treba krivično odgovarati.

“Davno je trebalo doći do imenovanja Komisije za koncesije. Nedopustiva je to politička igra SNSD-a koji nas je doveo u ovakvu situaciju da je sve radilo preko entitetske institucije, iako se odmah znalo u startu da su te odluke nezakonite.

Jedino država može donijeti konačnu odluku. Ministarstvo za vansjku trgovinu i ekonomkske odnose snosi direktnu odgovornost.

Nedopustivo je da Vijeće ministara ćuti, a da zna da državna institucija, u ovom slučaju Komisija za koncesije ne može funkcionisati jer neko nije htio da provede konkursnu proceduru. Tu ima direktne krivične odgovornosti”, naglasio je Osmanović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.