Adis Ahmetović u njemačkom Bundestagu ispraćen aplauzom, bez imalo ustezanja je poručio: Moramo potisnuti etno-nacionalističke ideologije na Zapadnom Balkanu

Zastupnik u njemačkom Bundestagu i izaslanik za Zapadni Balkan Adis Ahmetović govorio je pred prisutnima u nacionalnom parlamentu ove zemlje konstatujući da su etno-nacionalističke ideologije u regiji Zapadnog Balkana opstale do danas.

Govorio je na debati pod nazivom „30 godina Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju – suočavanje s prošlošću ostaje zadatak“.

Ahmetović je naglasio da “renoviranje ovog područja ostaje evropska odgovornost”.

“Žrtve ratnih zločina i njihove porodice ne traže osvetu, nego pravdu.

Njima je stalo do prepoznavanja nepravde koja je nanesena njima i hiljadama drugih žena i muškaraca, porodica i djece te do jasnog imenovanja i kažnjavanja počinitelja”, rekao je Ahmetović.

On je naveo da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) tome mogao dati temeljni doprinos.

“Veliki problem s kojim se još uvijek suočavamo, jeste da su etno-nacionalističke ideologije u regiji Zapadnog Balkana opstale do dan danas. Naše je historijsko naslijeđe i naša evropska odgovornost da odlučno potisnemo te ideologije.

Ne možemo biti ravnodušni ako se i danas, 30 godina nakon uspostave MKSJ-a, veličaju osuđeni ratni zločinci i njihova djela”, naveo je Ahmetović.

Istakao je da je stoga rad MKSJ-a bio važna prekretnica jer je osigurao da najteži zločini ne prođu nekažnjeno te je stvorio pouzdan izvor informacija za objektivnu obradu događaja, iz kojih se vidi šta se zaista dogodilo u to vrijeme, žrtvama i njihovoj rodbini dao je prostor u kojem mogu govoriti o nepravdi koja im je nanesena pred očima svjetske javnosti. Dodao je i da je MKSJ doveo do efektivne primjene i jačanje međunarodnog prava.

“Žrtve ratnih zločina i njihova rodbina ne traže osvetu, već pravdu. Oni traže priznanje nepravde koja je nanesena njima i hiljadama drugih žena i muškaraca, porodica i djece te jasno imenovanje i kažnjavanje počinilaca – kazao je Ahmetović.

Ukazao je i na problem da etno-nacionalističke ideologije u regionu Zapadnog Balkana i dalje postoje.

“To je naše historijsko naslijeđe i naša evropska odgovornost je odlučno potisnuti ove ideologije. Ne možemo zanemariti činjenicu da i danas, 30 godina nakon osnivanja MKSJ, veličaju se ratni zločinci i njihova djela – naveo je Ahmetović.

Poručio je da zajedno moramo raditi na tome da međunarodno pravo trijumfuje nad nepravdom.

Podsjetio je da je od 1999. do 2007. Carla Del Ponte bila glavna tužiteljica Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

“U otvaranje suđenja Slobodanu Miloševiću 12. februara 2002. godine, ona je u svojoj uvodnoj riječi rekla: Ovaj Tribunal, a posebno ovo suđenje, su najsnažniji dokaz da niko nije iznad zakona ili van domašaja pravde međunarodne zajednice.

Na današnji dan prije tačno 30 godina, ICTY je osnovan na osnovu UN-ove Rezolucije Vijeća sigurnosti 827 za podizanje optužnica i krivično gonjenje onih koji su najviše odgovorni za teške zločine počinjene na teritoriji republika bivše Jugoslavije počevši od 1991.

Zvjerstva su zasnovana na etnofašističkoj ideologiji, snu o “etnički čistim” teritorijama i nemilosrdnom proširenju državnih granica.

Slobodan Milošević i njegov aparat vlasti želio je ostvariti svoje fantazije velikih sila kroz etničko čišćenje, uključujući Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. I tako je stvorio nezamisliv, novi oblik neljudske politike u Evropi nakon završetka Drugog svjetskog rata – naveo je Ahmetović.

Pogledajte na linku ispod kako je ispraćen aplauzom.

https://www.facebook.com/reel/991080262057565

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.