Advokat porodice Memić Ifet Feraget “otvorio karte” nakon oslobađajuće presude na Sudu BiH: “Uzdamo se u istragu o samom ubistvu Dženana Memića”

Advokat porodice Memić Ifet Feraget kazao je da će biti podnesena žalba na oslobađajuću presudu u predmetu prikrivanja dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića, ali da se najviše uzdaju u istragu Tužilaštva u vezi sa samim ubistvom.

Sudija Branko Perić oslobodio je danas krivice sve optužene krivice za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića. No, vodi se i odvojena istraga o samom ubistvu.

“Malo je reći da sam razočaran, ali ja sam profesionalac i moram sačuvati dostojanstvo bez obzira na razočaranje”, rekao je Feraget ispred Suda BiH.

Dodao je da odgovorno trvdi da dokazi potvrđuju da je Memić ubijen.

“Glavno pitanje je da li ćemo kao društvo nakon ovog slučaja krenuti u nekom boljem pravcu. Ovo je test za bh. pravosuđe koji zasad nije položen.

Ovo je ozbiljna borba za sve građane ove zemlje”, rekao je Feraget – prenosi Klix.

I sudovi i tužilaštva, dodao je, treba da služe građanima.

“Ovo što je sudija Branko Perić govorio je mogu vrlo lako demantovati. Komentari su bili nesuvisli, odudaraju od objektivnih dokaza.

Očigledno je da je neko pokušao zataškati Dženanovo ubistvo”, zaključio je advokat porodice Memić.

Danas je izrečena presuda za petero optuženih u predmetu “Zijad Mutap i drugi” koji se vodio pred Sudom Bosne i Hercegovine u vezi sa slučajem smrti Dženana Memića. Optuženi su u prvostepenoj presudi oslobođeni krivice.

Optužnica Tužilaštva Bosne i Hercegovine obuhvatila je Zijada Mutapa, zatim njegovu kćerku Alisu Ramić koja je bila sa Dženanom u noći februara 2016. kada je mladić stradao. Među optuženima bili su i policajci MUP-a KS Hasan Dupovac i Josip Barić te recepcioner hotela “Crystal” Muamer Ožegović.

Bili su optuženi da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa sa ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život usljed kojih je preminuo.

Zatim su, kako je navodilo Tužilaštvo, prikrivanjem dokaza i počinitelja, fingiranjem dokaza, prikrivanjem činjenica koje su im poznate, poduzimali radnje sa ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život.

Suđenje je trajalo nešto duže od godinu, a pozvan je veliki broj svjedoka od kojih su mnogi bili zaštićeni svjedoci, a koji su otkrili do sada nepoznate detalje.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.