Advokatica Fikreta Hodžića razočarana odlukom da se njenog klijenta osudi na pet godina zatvora: “Obrazloženje Suda BiH protivno je činjenicama”

Mirna Delalić, advokatica Fikreta Hodžića, vlasnika firme Srebrena malina, kazala je danas kako će se predmet “Respiratori” izučavati na pravnim fakultetima. Naglasila je kako je razočarana odlukom Suda Bosne i Hercegovine da njenog klijenta osudi na pet godina zatvora.

Delalić se “zahvalila sudiji Branku Periću na hrabrosti”, te je izrazila nadu da će se ovakva praksa uspostaviti.

Advokatica je ocijenila kako je Hodžić osuđen za krivično djelo koje mu optužnicom nije stavljeno na teret.

“Osuđen je da je potrošio 100.000 maraka koje se nalaze deponovane na Sudu BiH. Ovo obrazloženje (Suda BiH) protivno je činjenicama.

Više ćemo dati u obrazloženju žalbe”, dodala je Delalić – prenosi N1.

Ona je naglasila kako je poruka Suda Bosne i Hercegovine “razočaravajuća” i da je razočaravajuće što se pokazalo kao istinito pisanje nekih medija u vezi sa ovim slučajem.

Delalić je na kraju kazala da će “Srebrena malina” morati platiti kaznu od 200.000 KM u roku od 60 dana “nakon pravosnažnosti presude” i vratiti skoro 700.000 KM, iznos koji je stečen prilikom nabavke respiratora, koji je, tačnije, umanjen za 87.000 KM prilikom hapšenja i pretresa izuzet od Fikreta Hodžića, kako je navedeno u prvostepenoj presudi.

Marsela Bajramović, advokatica Fahrudina Solaka, kazala je u srijedu kako prvostepena presuda u predmetu “Respiratori” ne proizilazi iz dokaza.

Bajramović je rekla kako se slaže sa svim opaskama advokatice federalnog premijera Fadila Novalića Vasvije Vidović.

“Ja sam istog mišljenja i stajališta. Ne slažem se sa presudom jer ne proizilazi iz dokaza. Sve govori suprotno ovakvim zaključcima što ste mogli čuti iz izdvojenog mišljenja sudije Perića”, navela je Solakova advokatica.

Ona je dodala kako “loše procjene zakona ne mogu biti krivično djelo”, a da se u ovom slučaju ne radi čak ni o lošim procjenama nego da je sve urađeno “u skladu sa zakonom”.

VEZANI TEKST: Vasvija Vidović, advokatica Fadila Novalića se oglasila nakon presude: “Ljudi moji, ovo je jedna ozbiljna situacija. Zašto sam to rekla i zašto smatram da je ovo politički projekt”

Podsjećamo, u Sudu Bosne i Hercegovine danas je izrečena prvostepena presuda premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, Fikretu Hodžiću, vlasniku firme “Srebrena malina” i Fahrudinu Solaku, suspendovanom direktoru FUCZ-a koji su proglašeni krivima, dok je federalna ministrica finansija Jelka Miličević oslobođena krivice za nesavjestan rad u službi.

Osim njih, tereti se i “Srebrena malina” kao pravno lice koja također treba platiti kaznu i vratiti zarađeni novac od nabavke respiratora.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.