Advokatica Fikreta Hodžića se oglasila: “Prestrašno je da optuženi i njihove porodice, pa i advokati iz medija saznaju šta se desilo”

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je da je Apelaciono vijeće otpremilo drugostepenu presudu u predmetu Fadil Novalić i drugi. Time je potvrđena prvostepena presuda kojom su Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić osuđeni na ukupno 15 godina zatvora zbog zloupotreba pri nabavci 100 kineskih respiratora, vrijednih više od 10 miliona maraka. Za drugostepenu presudu osuđeni su saznali iz medija – odbrana ukazuje da takva praksa nije u skladu s međunarodnim pravnim aktima.

Od afere do sudskog procesa. Epilog zatvorska i novčana kazna. Zbog zloupotrebe položaja pri nabavci respiratora – 4 godine bivšem premijeru Federacije Fadilu Novaliću, 6 godina suspendovanom direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku, 5 godina Fikretu Hodžiću, a njegovoj firmi Srebrena malina 200 hiljada maraka kazne – javlja Federalna.ba.

Hodžić mora vratiti i imovinsku korist koja iznosi gotovo 700 hiljada maraka. U istom predmetu, optužbi za nesavjestan rad u službi oslobođena je Jelka Milićević, bivša ministrica finansija Federacije BiH.

Potvrda prvostepene presude stigla je posljednjeg radnog dana u ovoj sedmici i nakon radnog vremena. Prvo u medije, a dan kasnije u zvaničnom saopćenju Suda BiH:

„Prije svega, napominjemo da je praksa ovog suda da sa zvaničnim saopćenjima istupa tek nakon što stranke zaprime odluku. Cijeneći bitnost davanja tačnih informacija i sa aspekta transparentnosti rada Suda, a samim tim i održavanja povjerenja javnosti u rad pravosuđa, naročito u predmetima označenim kao ‘visoka korupcija’, potvrđujemo informaciju da je vijeće Apelacionog odjeljenja, dana 26.1.2024., otpremilo drugostepenu presudu u predmetu Fadil Novalić i drugi, a kojom je u cijelosti potvrđena prvostepena presuda od 5.4.2023. godine“.

Otpravak presude do osuđenih i njihove odbrane još nije stigao. Posljednja su adresa u ovom lancu širenja važnih informacija. Pa je tako reakcija shodna saznanju.

„Tačno je – moj branjenik i ja kao branilac u ovom predmetu za ovu informaciju smo saznali iz medija sinoć. Pismenu odluku uopće nismo dobili – ni on ni ja. Ako je tačna ova informacija koja je izašla u javnosti, onda mi očekujemo da u ponedjeljak već dobijemo takvu odluku“, kazala je Marsela Bajramović, advokatica Fahrudina Solaka.

„Prestrašno je da optuženi i njihove porodice, pa i advokati iz medija saznaju šta se desilo, a ne putem odluke Suda na koju imaju pravo prvo oni da saznaju. To je jedna užasna praksa koja se uspostavlja i smatram da nije u skladu sa evropskom konvencijom niti sa bilo kojim drugim pravima zagarantovanim međunarodnim aktima“, ističe Mirna Avdibegović, advokatica Fikreta Hodžića.

Presuda je za odbranu iznenađujuća. Žalba nije dozvoljena, barem ne Sudu BiH. Ipak, još, kažu, ima prostora za pravno djelovanje na drugim adresama.

„Nismo očekivali ovakav ishod, ali vidjet ćemo kada presuda dođe šta je to rukovodilo Apelaciono vijeće da donese ovakvu odluku. Ja ne mogu ništa komentarisati s obzirom na to da nisam vidjela odluku. Ukoliko je tačno to što su mediji objavili, onda svakako da ćemo iskoristiti svoje pravo da apelaciju podnesemo Ustavnom sudu BiH. Ukoliko i Ustavni sud BiH odbije apelaciju, onda svakako do Strazbura“, dodaje Avdibegović.

„Jedina opcija je ulaganje apelacije u roku od dva mjeseca. O tome ćemo odlučiti tek kad primimo odluku“, dodaje Bajramović.

Novalića, Solaka i Hodžića do optuženičke klupe, a na koncu i do zatvorske kazne, dovela je nabavka 100 kineskih respiratora u vrijeme pandemije koronavirusa. Sporni detalji nabavke objavljeni su u medijima, nakon čega je uslijedila reakcija pravosuđa. Istragu o nabavci otvorilo je Tužilaštvo Kantona Sarajevo, a preuzelo Tužilaštvo BiH. Suđenje je trajalo dvije godine.

VEZANI TEKST: Fikret Hodžić kod Hadžifejzovića priznao: “Ja sam dobio pet godina zatvora. Idem u Vojkoviće za 10-15 dana”

Prvostepena presuda je izrečena prošle godine u aprilu i obilježena je izdvajanjem mišljenja sudije Branka Perića, koji je vodio postupak. Mišljenje je saopćio javno i tako prekršio sudsku praksu, zbog čega je protiv njega pokrenut disciplinski postupak. Drugostepenom presudom, prvooptuženi Fadil Novalić ostaje bez mandata zastupnika u Parlamentu Federacije BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.