Aerodrom Mostar, direktor otkrio detalje: “Po prvi put u povijesti dobili smo međunarodno odobrenje za odleđivanje aviona”

Aerodrom Mostar je u proteklih šest mjeseci evidentirao više od 20 hiljada putnika. To smatraju velikim uspjehom s obzirom da imaju redovnu liniju samo za Zagreb, a na uzlaznoj putanji poslovanja uskoro se planira uvođenje i redovnog leta za Beograd. Direktor mostarskog aerodroma Marko Đuzel za Klix.ba kaže kako je do njegovog dolaska na čelo tog aerodroma, od početka ove godine zabilježeno svega 600 putnika, dok je od 15. maja, kad je on preuzeo rukovodeću ulogu, do danas evidentirano preko 20 hiljada putnika.

“Nisu to neke brojke, ali kako je bilo ranije za nas su veoma značajne”, kazao je Đuzel navodeći kako na putu uspona mostarskog aerodroma ima niz planova koji se tek trebaju realizirati.

Na tom putu su značajna 1,3 miliona KM koje je za njih izdvojila Vlada Federacije BiH, jer kako Đuzel kaže, dio sredstva planiraju usmjeriti za održavanje jedine redovne avionske linije sa Zagrebom, na kojoj tri puta sedmično leti avion Croatia Airlinesa tokom čitave godine.

Ističe da je ta linija već u prodaji za cijelu godinu i da je broj putnika iz dana u dan sve veći.

“Zbog toga ćemo na tu liniju potrošiti jedan dio sredstva koji nam fali, a ostali na tehničke pripreme za iduću sezonu kako bi bili što konkurentniji.

Na tome intenzivno radimo i po prvi put u povijesti dobili smo certifikat, odnosno međunarodno odobrenje za odleđivanje aviona, a prije mjesec dana smo dobili i certifikat za gorivo, tako da ćemo taj tehnički segment popuniti, a veći dio sredstava koristiti za subvencioniranje novih ruta”, kazao je Đuzel.

Među novim aviolinijama je prije svega uspostava redovne zračne veze sa Beogradom i po njegovim riječima su pregovori u završnoj fazi, tako da se uskoro očekuje raspisivanje konkursa za odabir aviokompanije.

“Mi smo dosta ograničeni i ja sam izravan kad smo u biranju aviokompanija, jer mostarski aerodrom ima puno limitacija, kad se govori o terenu polijetanju i slijetanju, tako da mi ne možemo pregovarati sa svakim”, pojasnio je prvi čovjek Aerodroma Mostar.

Zbog toga su se po njegovim riječima u pregovorima okrenuli prema klasičnim kompanijama.

“Radimo na tome da dogovorimo Beograd sa povoljnim uslovima i čestim frekvencijama i blizu smo dogovora, ali sve zavisi isključivo od raspoloživih aviona”, rekao je te otkrio kako bi putnike na ovoj relaciji najvjerojatnije prevozila aviokompanija Air Serbia.

Pored toga se vode pregovori i za aviolinije tokom sezone, jer kako kaže samo charter letovi su zabilježili oko 10 hiljada putnika, te se namjerava pored onih postojećih veza, proširiti povezanost sa novim destinacijama.

Ističe, kako ne treba zaboraviti, da sa mostarskog aerodroma tri godine nije ništa letjelo i da je mnogo posla koji se još treba uraditi da bi došao na svoje, pa se tako uz pregovore intenzivno radi na tehničkim pripremama aerodroma, kako bi bio poželjan za što više aviokompanija.

“Aerodrom Mostar je zaista specifičan u odnosu na ostale. Iako svi pričaju da je Mostar najbolji teritorij sa najviše ljetnih dana, nije to baš tehnički tako i imamo još mnogo posla”, zaključio je Đuzel u razgovoru za Klix.ba.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.