Glavni mostarski imam reagovao: Tabla nije nikoga provocirala, zauzimala je pola kvadratnog metra

Oborena je i išarana ploča kojom se najavljuje izgradnja Interkulturnog centra ”Mevlana” na prostoru parkinga pored gradilišta Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, a koja je osvanula u subotu jutro. “Tabla je postavljena da bi se informisala šira javnost i da se nije odustalo od lokaliteta harema i prava koje historijski, kulturalno i na svaki drugi način sljeduje nas muslimane i Bošnjake u Mostaru”, poručio je Dino ef. Maksumić, za N1. Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar ovim riječima se osvrnuo na rušenje i uništavanje ploče kojom se najavljuje gradnja Interkulturnog centra ‘Mevlana’, a koja je osvanula u subotu ujutro.

Tabla je bila postavljena na prostoru parkinga pored gradilišta Hrvatskog narodnog kazališta – no ona nije bila tu da podiže tenzije i nekoga provocira, naglašava Maksumić, dodajući da je zauzimala svega pola kvadratnog metra.

Poručuje da će sada uslijediti redovna procedura predavanja zahtjeva za urbanističku saglasnost za izgradnju glavnog projekta, koji je već ranije prezentovan kao idejni projekat.

“Međutim, nemamo dobar osjećaj zbog iskustva gdje naših skoro 18 zahtjeva stoji na čekanju, neriješeno i bez odgovora. Ali, ispoštovat ćemo zakonski predviđenu proceduru, kao i do sada, pa vidjet ćemo šta će gradske vlasti odgovoriti”, poručio je Maksumić.

Ponovio je kako imaju mnogobrojne dokaze da je na tom mjestu bio Lakišića harem.

“Sve njih smo sakupili i izdali u grandioznom izdanju koje je prezentovano skoro, knjiga je dostupna i za kupiti, i za pozajmiti. Ko želi biti imalo iskren i objektivan – na osnovu njihovog iščitavanja lako će zaključiti da to predstavlja vakuf, a titular vakufa je Islamska zajednica”, ponovio je.

Poručuje da je trenutno dešavanje zapravo političko pitanje, te da se “na ratnu liniju razgraničenja želi staviti nevidljivi Berlinski zid, koliko god to zvučalo teško.”

Dodaje da je Medžlis Islamske zajednice protiv podjela, a kao dokaz tome napominje i na preinačenje i promjene prvobitnog projekta od Islamskog kulturnog centra do Interkulturnog centra ‘Mevlana’.

Ovim povodom, danas su stigle reakcije iz Stranke demokratske akcije iz Mostara te mostarskog Naroda i pravde.

“Ovaj projekat je jednako važan i za Bošnjake i ostale građane Mostara jer je vrijeme da se Mostar ponaša onako kakav zaista treba biti, multikulturalna sredina koja će uvažavati sve vjere i nacije. Kao zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH javno dajem podršku za ovaj projekat.

Sam naziv, interkulturni centar pokazuje da MIZ Mostar na ovaj način želi poslati jasnu poruku u javnost a to je spremnost na saradnju i razgovore, uvažavajući sve ostale vjere i nacije u Mostaru”, navodi se u reakciji zastupnice NIP-a Suade Halilović.

Ona kaže i to da sam naziv, interkulturni centar, pokazuje da MIZ Mostar na ovaj način želi poslati jasnu poruku u javnost, a to je, kako ističe Halilović, spremnost na saradnju i razgovore, uvažavajući sve ostale vjere i nacije u Mostaru.

Potom su iz gradske organizacije SDA Mostar iskazali svoju neupitnu podršku nastojanjima Muftijstva mostarskog i Medžlisa Islamske zajednice za izgradnju “Interkulturnog centra Mevlana” kao opravdanog i neophodnog projekta u revitalizaciji stvarne integracije naroda i kultura na području centralne zone u Mostaru.

“Snažnu opredijeljenost i podršku pružamo nastojanjima koji su više od same izgradnje ovog projekta koji je po svom nazivu i svrsi utemeljenje ideje prožimanja i razumijevanja između različitih kultura s ciljem snažnijeg poštovanja i uvažavanja, te zajedničkog rada na unapređenju zajedničkih kulturnih osnova kao zaloga za bolju budućnost.

Pozivamo gradonačelnika Grada Mostara i gradske službe na više senzibilnosti, uvažavanja i razumijevanja prema Islamskoj zajednici i kulturi s kojom se identifikuje veliki broj stanovnika Mostara i više odgovornosti svih nas da postupcima radimo na smirivanju tenzija, podjela i nepoželjnih djelovanja”, navodi se u njihovoj reakciji.

Dodali su i to da će SDA u svim svojim kapacitetima zalagati se za ideju pravednosti u korištenju zajedničkog prostora u centralnoj zoni Mostara kao integrirajućem okruženju, koji treba biti prostor predstavljanja različitih kultura, što je –

kako kažu – “svakako stvarni identitet Mostara, a nikako nije identitet predstavljanje projekata, politike i ideologije hegemonije i primjene sile u prostoru.”

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.