Safet Oručević burno reagovao zbog Željane Zovko: “Kako da komentarišem skup na kojem se Stari most označava kao ‘hrvatsku baštinu’, osim kao sramotnu i glupu provokaciju”

Potpredsjednica Evropske narodne stranke (EPP) i članica Odbora za kulturu i obrazovanje EP Željana Zovko sutra će predstaviti nematerijalnu i materijalnu baštinu Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Evropskom parlamentu. Međutim ovaj događaj izazvao je brojne kontroverze, posebno zbog nazivanja Starog mosta u Mostaru “hrvatskom kulturnom baštinom”, što se može vidjeti i na vizualu u kojem se, pored dubrovačkih zidina, nalazi i fotografija Starog mosta u Mostaru, ali se nigdje ne spominje kulturna baština BiH, nego samo kulturna baština Hrvatske.

Nigdje se u vizualu ne spominje da je most dio kulturne baštine BiH

Inače, uoči plenarnog usvajanja parlamentarnog izvještaja o evropskoj historijskoj svijesti u koje su uključeni amandmani zastupnice Zovko koji pozivaju na objektivno, činjenično i istinito prisjećanje na zločine, zlodjela i žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u Europi tokom 20. stoljeća, u srijedu će u 18:30 sati biti održano svečano otvorenje umjetničke izložbe Lidije Topić Bouwen.

Izložba će posebno prikazati opstanak Hrvata u Bosni i Hercegovini i najvažnije historijske epizode Hrvata kroz stoljeća, s naglaskom na djelo o hercegovačkom franjevcu i prosvjetitelju fra Didaku Buntiću koji je za vrijeme Prvog svjetskog rata u Slavoniji i Srijemu osigurao prihvat i smještaj za oko 17.000 hercegovačke djece te djelu koje prikazuje 66 ubijenih hercegovačkih franjevaca u Širokom Brijegu tokom drugog svjetskog rata.

Izložbu će Zovko otvoriti zajedno sa suprugom i sinom pokojne Lidije Topić Bouwen u spomen na njezino umjetničko djelovanje, bogat diplomatski put i sve što je učinila za dobrobit Bosne i Hercegovine. U saradnji s renomiranim hercegovačkim vinarima, Zovko će tokom svečanog otvorenja predstaviti i nagrađivana vina iz BiH.

Safet Oručević, bivši gradonačelnik Mostara, reagovao je na klasifikaciju Starog mosta “hrvatskom baštinom”.

Oručević je istakao da je Most svjetska kulturna baština iz Bosne i Hercegovine, te da su Bošnjaci vodili njegovu obnovu nakon što su ga pripadnici HVO-a srušili tokom agresije na BiH.

“Kako da komentarišem skup na kojem se Stari most označava kao ‘hrvatsku baštinu’, osim kao sramotnu i glupu provokaciju.

Most je svjetska kulturna baština iz Bosne i Hercegovine, a nikakva hrvatska baština. Za taj projekat sam uložio mnogo napora kao gradonačenik da pridobijem kao partnere Svjetsku banku i UNESCO, više država donatora kao i Hrvatsku na čelu sa premijerom Račanom koji nam je dao punu podršku”, naveo je Oručević.

Kako kaže, bilo je to u vrijeme kada su jedina “kulturna” baština koju su imali Hrvati u tom vremenu u Mostaru, bili koncentracioni logori za sugrađane, ubijanja nevinih ljudi, silovanja, razaranja grada uključujući i rušenje Starog mosta, čak ekskluzivno snimljeno kamerama Hrvatske vojske.

“Za sve to su naši sugrađani osuđeni na preko stotinu godina zatvora kao Udruženi zločinački poduhvat. Kad je Stari most u pitanju, upravo su Bošnjaci vodili Udruženi poduhvat zajedničke obnove i pomirenja.

ČITAJTE I OVO: Pojavio se sramotan snimak: Povodom neustavnog “dana RS” na višegradskoj ćupriji slavili uzvikujući ime zločinca Mladića

I dalje ćemo to raditi, ali ne sa onima koji neprestano provociraju i zaustavljaju sve procese normalizacije među narodima”, zaključio je on.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.