Akademik Abdulah Sidran bez imalo ustručavanja nakon presude u slučaju Dženan Memić: “Sudija Branko Perić je pokazao nemoć da dokaže ispravnost presude”

Akademik Abdulah Sidran danas je ispred Suda Bosne i Hercegovine čekao izricanje presude za petero optuženih u predmetu “Zijad Mutap i drugi” u vezi slučaja smrti Dženana Memića na taj način pružio podršku porodici Memić.

Nakon presude on se pridružio prisutnima koji su uzvikivali “lopovi” na taj način izrazivši svoje neslaganje s presudom.

Sidran je prisustvovao današnjoj presudi u predmetu “Dženan Memić” u kojoj su optuženi Zijad Mutap, Hasan Dupovac, Alisa Ramić, Josip Barić i Muamer Ožegović oslobođeni svih optužbi.

Kako je akademik Sidran za portal “Avaza” rekao svoj stav je objavio na Facebook statusu u kojem je naveo da je “sudija Branko Perić ispisao najsramniju stranicu bh. pravosuđa”.

“Ako jedan sudija ima potrebu da za svoja neprihvatljiva i naopaka rezonovanja traži uporište u filmskom umjetničkom djelu “Rašomon”, a to je učinio gospodin Perić, time je on poslao dvije jezive poruke.

Prvu o svojoj apsolutnoj nemoći da dokaže ispravnost presude i drugu, tragičnu po narod i ljudsku zajednicu uopće, da je istina neustanovljiva i praktično nepostojeća.

To jedan sudija, to jedan pravnik, to jedan razuman čovjek, to bilo kakvo racionalno biće to sebi ne bi smjelo dopustiti – rekao je za portal “Avaza” Abdulah Sidran.

Dalje dodaje da je poruka novele da objektivna istina ne postoji.

“Istina je za svakog promatrača i sudionika u događaju različita. Umjetnost ima pravo postavljati takve filozofske teze, ali takve filozofske teze ne smije ni na 100 kilometara svome sudijskom mozgu pripustiti jedan pravnik.

Istina je ustanovljiva pogotovo u ovakvim drastičnim primjerima i to je ogromna sramota i za pojedinca i za cjelokupno pravosuđe – naglasio je Sidran.

Danas je izrečena presuda za petero optuženih u predmetu “Zijad Mutap i drugi” koji se vodio pred Sudom Bosne i Hercegovine u vezi sa slučajem smrti Dženana Memića. Optuženi su u prvostepenoj presudi oslobođeni krivice.

Optužnica Tužilaštva Bosne i Hercegovine obuhvatila je Zijada Mutapa, zatim njegovu kćerku Alisu Ramić koja je bila sa Dženanom u noći februara 2016. kada je mladić stradao. Među optuženima bili su i policajci MUP-a KS Hasan Dupovac i Josip Barić te recepcioner hotela “Crystal” Muamer Ožegović.

Bili su optuženi da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa sa ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život usljed kojih je preminuo.

Zatim su, kako je navodilo Tužilaštvo, prikrivanjem dokaza i počinitelja, fingiranjem dokaza, prikrivanjem činjenica koje su im poznate, poduzimali radnje sa ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život.

Suđenje je trajalo nešto duže od godinu, a pozvan je veliki broj svjedoka od kojih su mnogi bili zaštićeni svjedoci, a koji su otkrili do sada nepoznate detalje.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.