Akademik Omer Ibrahimagić rijetko se pojavljuje u javnosti, ali na Face televiziji je poslao važne poruke u vezi Ustava Bosne i Hercegovine

Akademik Omer Ibrahimagić trebao je da bude specijalni gost u studiju Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem. Ipak, on ima 88 godina… Hadžifejzović je u uvodu objasnio da je intervju obavljen u domu akademika.

“Nije problem da bude specijalni gost u ovoj emisiji iz svog doma. Sa akademikom Ibrahimagićem razgovara Nedžla Kurtćehajić.

Ovo je njen prvi novinarski posao, prvi novinarski nastup, prvi TV nastup, prvi intervju u životu, prvi novinarski zadatak.

Ima nešto malo više od 20 godina a naš, koncept FACE-a, pa i moj lično jeste – gurnuti u vatru novinarsku djecu, u temu koja njih zanima”, objasnio je Hadžifjezović u uvodu.

U nastavku uvodno obraćanje Hadžifjezovića prenosimo cijelosti, a ispod pogledajte i snimak cijelog gostovanja.

Hadžifejzović: Ko je osoba, velikan, akademik, znalac, vrhunski, svjetski, jugoslovenski, bh. pravni i ljudski autoritet koji nam može odgovoriti na pitanje: Da li je moguće vraćanje u normalno stanje, vraćanje Ustava Republike BiH?

Da li je moguće da se zaista vratimo u prirodno stanje ove zemlje, da nam je zajednička, građanska i nacionalna, i evropska i naša – Bosna i Hercegovina.

Jer, zapamtite, dok god je ova država podijeljena na entitete, kantone, distrikt, a nije funkcionalna država – u ovoj državi neće biti mira. Ne mora, i da Bog da ga nikada ne bilo, biti rata, ali mira, sreće, prosperiteta, razvoja pa čak ni ulaska u EU neće, ne može biti sa ovakvim ustrojstvom, uređenjem, ustavom.

Ta osoba koja može odgovoriti na ovo pitanje je akademik, profesor doktor Omer Ibrahimagić. Trebalo je da bude specijalni gost u studiju, no, ima 88 godina, ima velike tragedije iza sebe, ima štake, ima bolest. No, nije problem da bude specijalni gost u ovoj emisiji iz svog doma. Sa akademikom Ibrahimagićem razgovara Nedžla Kurtćehajić.

Ovo je njen prvi novinarski posao, prvi novinarski nastup, prvi TV nastup, prvi intervju u životu, prvi novinarski zadatak. Ima nešto malo više od 20 godina a naš, koncept FACE-a, pa i moj lično jeste – gurnuti u vatru novinarsku djecu, u temu koja njih zanima.

Da, čudno je da mladu osobu zanima Ustav, ali u svakoj oblasti imamo takve djece, sve nešto čudno, a u suštini – suštinsko ih zanima. Još se sjećam jednog od pitanja na ispitu kod profesora Ibrahimagića. Usred mog odgovora na neko prethodno pitanje, prekinuo me i pitao šta je poruka, šta je ideja, kako završava, šta piše u statutu Saveza komunista ili u nekom manifestu komunističke partije. Znao sam odgovor.

Ne zato što sam pametnica ili štreber, već sam zapamtio zato što me ta rečenica, taj stav, ta, gotovo poslovica jako, mnogo začudila: Komunisti su u svojim manifestima, statutima, deklaracijama, rezolucijama, dokumentima bili vrlo striktni, direktni, pisali su ih kao da su sveti ideološki spisi, pa ipak, a to je bio moj odgovor na pitanje profesora – ipak bi svu tu krutu ideologiju “uljudili, humanizirali” rečenicima poput ovih: Ipak, sistem ne može usrećiti čovjeka. Ipak, čovjek je sam kovač svoje sreće.

Ipak, nijedan sistem ne može čovjeku donijeti sreću. Nijedan papir, dokument, statut nije garant sreće pojedinca. Tada profesoru nisam odgovorio, a vama dodajem, nakon decenija iskustva – ipak, ljudi mogu skovati svoju sreću i preko papira. Jer, šta je naš glavni, najveći problem, naša nesreća? Ebeni papir iz Dejtona”, naveo je Hadžifejzović.

“Bosnu vidim kao multivjersku i multikulturnu zajednicu s jedinstvenom političkom kulturom njenih građana. Ne smije se nikome zabraniti pravo kandidature i izbora. Treba mijenjati Ustav BiH”, kazao je akademik između ostalog.

Pogledajte cijelo gostovanje akademika.

>

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.