Akademik Sidran kod Hadžifejzovića “zagrmio” i javno očitao bukvicu: “Bošnjački faktori doprinose također trenutnoj krizi!”

Posljednje Vijesti

Abdulah Sidran akademik, ugledni pjesnik, pisac i scenarista gostovao je u “Centralnom dnevniku” kod Senada Hadžifejzovića.

Osvrnuo se na početku na trenutnu političku situaciju u BiH i regiji.

“Ponašanje tipusa iz Laktaša ne mora biti stvar njegovih karakternih svojstava! Možda je to rezultat ekspertskih upustava na koji će način on ovdje voditi “pihološki rat!”. Mislim da su eksperti iz Beograda tako educirali Dodika!”, ističe Sidran.

Senad: “Ostojić kaže eksperti iz Moskve!”.

Sidran: “Zar ima razlike?!…

Smisao međunarodne zajednice u BiH je taj da njenom nestanku dadne privid neminovnosti! Posljednja dešavanja potvrđuju moju teoriju!

Sada mi se slažu kockice i mislim da i bošnjački, bosanski faktori doprinose trenutnoj krizi! Znam sigurno da je postojala grupacija ljudi koji su prije rata sa Beogradom dogovarali teritorijalnu realizaciju nacionalnog suvereniteta! To znači stvaranje nacionalnih teritorija!”, kaže Sidran.

“Uvijek se krstim kada povezuju Bosnu i Kosovo! Razlika između Bosne i Kosova je što je Kosovo steklo pravo na nezavisnost zbog toga što je nad njim izvršen pokušaj genocida i onaj nad kim je izvršen i pokušao da se izvrši genocid ima pravo na otjcjepljenje, a u BiH otcjepljenje traži onaj ko je bio izvršilac genocida!

Priča o nacionalnom i etničkom identitetu nema u sebi ništa dobro! To je okupaciona ideja! Ako je Alija mislio da može malčice sarađivati sa nacionalnim strankama, to je bila strašna i neoprostiva zabluda! Ne može se biti malo trudan! U nacionalnoj instanci kada ideš korak po korak, moraš doći do fašizma! Suživot je paralela fašizmu, a paralele se nikada ne sastaju! Suživot je malo bezobrazna riječ!

Ovaj trenutak je možda i teži od onih u kojim smo bili prinuđeni sazivati bošnjačke sabore! Sebe nudim kao tutkalo koje će sastavljati ljude koji jedni s drugima teško žive! Vijeće bošnjačkih intelekualaca je prava adresa za to! Ove okolnosti nisu lakše od ratnih, možda su i teže!

Senad: Jesu li ove okolnosti za saziv sabora Bošnjaka ili Bosanaca?!

Sidran: To je ključno pitanje! Ideja je da sve ide multietnički i državni i samo tako će ići, ne treba nam samo bošnjački.

Nije tačno da Milošević nije želio Veliku Srbiju!”, zakljućio je Sidran.

Leave your vote