Akademik Slavo Kukić ogolio do samog kraja politiku Čovića: “Pogledajte samo Posavinu. To je spržena zemlja”

Osim zaključaka NSRS, najveću pažnju izazvao je govor Dragana Čovića, lidera HDZ-a narodnim zastupnicima. Poruka “čuvajte RS” šokirala je gotovo sve osim onih u RS koji smatraju da je Čović potvrdio pobjedu politike SNSD-a.

Nakon što je to poručio, iz Biskupske konferencije kažu da nije moguće reagovati na brojne izjave i aktuelne događaje u društvu pa tako ni direktno na izjavu Dragana Čovića. Oni su davno iznijeli stavove o četiri regije, potpuno suprotne onima koji dolaze od predsjednika HDZ-a i HNS-a.

Ipak, podsjećaju da je iz Republike Srpske nasilno protjerano iz svojih domova oko 140.000 katolika. Dodaju da je bolna činjenica da su se ubijanja, progoni i oduzimanje ljudskih i građanskih prava nesrpskom stanovništvu, pa tako i katolicima, događali i u onim dijelovima koji su bili sasvim pod kontrolom srpskih vlasti i gdje nije bilo ratnih sukoba. Akademik Slavo Kukić Biskupskoj konferenciji zamjera demagogiju i odsustvo direktnih osuda.

“Na taj način BK BiH i danas prihvata dio odgovornosti za ono što se dešavalo u Briševu. Prihvata odgovornost za tragediju 200.000 Hrvata. Pogledajte samo Posavinu. To je spržena zemlja”, mišljenja je akademik Slavo Kukić.

U Posavini među Hrvatima danas uglavnom ignorisanje.

“Šta je Čović uradio za Hrvate? Slabo”, “Dobar je Čović”, “Ja se u politiku ne razumijem”, samo su neki od odgovora.

U politiku se dobro razumiju u HNV-u. Smatraju da Čović nije ni trebao biti u Banjaluci jučer, ali kad je već bio pitaju, između ostalog, zašto nije upitao šta je s legitimitetom hrvatskih delegata u Vijeću naroda RS i ministara u Vladi RS iz reda hrvatskog naroda? I druge nevladine organizacije smatraju da nijedno od mnogobrojnih pitanja nije postavljeno i da se Čovićevo obraćanje svelo na glorifikaciju RS.

“Ovo je potvrda politike koja je utemeljena u martu 1991. sporazumom Tuđman-Milošević koja je poražena ali je reinkarnirala i dalje je na stolu”, rekao je Emir Zlatar iz VKBI.

Pojedinci i političke stranke sa sjedištem u Sarajevu osuđuju Čovićev poziv na čuvanje. Mnoge su poruke upućene od one da je to najperverznija izjava jednog političara u BiH, skandalozni stavovi te da je i nad Hrvatima u RS je počinjen genocid. Poručili su i to da nam pravosuđe radi, Dodik i Čović bi se družili u kazneno-popravnoj instituciji. Bivša zastupnica u Parlamentu BiH i bivša članica HDZ-a 1990 Diana Zelenika kaže da je bila gotovo u suzama.

“Kad sam se malo pribrala od nadošlih emocija shvatila sam da se akademik ne brine za RS niti za Hrvate u tom entitetu, nego za Srbe u Federaciji BiH čiji mu glasovi sa glasovima prognanih trebaju”, navela je Zelenika.

Za to vrijeme jasna je podjela u Hrvatskoj na bivše i aktuelne u vlasti. Jad i bijeda kaže Jadranka Kosor bivša predsjednica HDZ-a. Milanović nije ništa novo rekao, a Plenković će već sutra biti sa Čovićem.

“Vidjet ću ga sutra, nisam stigao pogledati govor. Oni su, HDZ BiH, zatražili da se popravi vijest, odnosno način na koji je prenesena. Odgovorio sam vam”, dodao je Andrej Plenković, premijer Hrvatske.

Pravih, direktnih odgovora nema. Pitanja i straha ima.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.