Aleksandar Vučić je Miloradu Dodiku čestitao neustavni “dan RS-a” ovim riječima: Doba velikih izazova tek dolazi

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska (RS) Miloradu Dodiku neustavni “Dan RS-a”. Danas je u Banja Luci održana proba pred sutrašnji defile, a pojavili su se i snimci iz Banja Luke. Udruženje “Žena – žrtva rata” oglasilo se danas također podsjećajući javnost na historijsku istinu.

“dan RS-a”, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, Vučić je Dodiku čestitao riječima:

“Vjerovali smo da su teška vremena iza nas, ali bojim se da doba velikih izazova, kako za Srbiju tako i za RS, tek dolazi”.

Napisao je da se Srbija “ponašala odgovorno svih ovih godina i dosljedno podržavala Dejtonski mirovni sporazum i pravne okvire koji proizlaze iz tog sporazuma”.

“Mnogi koji su sudjelovali u donošenju tog okvira pokušavaju izvrgnuti ruglu njegove temeljne postulate i suštinski izbrisati postojanje RS s njenim ustavom zagarantovanim nadležnostima.

Srbija neće promijeniti svoj stav i ostat će privržena slovu Dejtonskog sporazuma, podržavajući teritorijalni integritet BiH, ali i oštro se protiveći ukidanju ili bilo kakvom ponižavanju Republike Srpske”, napisao je srbijanski predsjednik.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH tri puta je 9. januar kao dan RS-a proglasio neustavnim, a Venecijanska komisija, savjetodavno tijelo Vijeća Evrope za ustavna pitanja, diskriminirajućim.

Udruženje “Žena – žrtva rata” oglasilo se danas podsjećajući javnost na historijsku istinu koja svjedoči da je 9. januar dan sjećanja na žrtve genocida, zločina protiv čovječnosti i drugih oblika ratnih zločina, te masovnog i sistematskog silovanja.

“Deveti januar je dan u kome bi oni koji ga slave, da imaju imalo pameti, pred svijetom trebali stajati pognute glave.

Biografija entiteta RS, opečaćena datumom kakav je 9. januar, dokaz je da oni koji su počinili teške ratne zločine u Bosni i Hercegovini, na temeljima odluka 9. januara, slaveći ovaj datum, ne odustaju od ideje zločina, mržnje, progona…”, navodi se u saopćenju Udruženja “Žena žrtva rata”.

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja ističe da žrtve zločina nikada neće odustati od širenja istine o 9.januaru.

ČITAJTE I OVO: Pogledajte kako večeras izgleda Banja Luka: Policijska vozila “nagrdila” božićni ambijent u gradu

“Za razliku od vas, mi, žrtve vaših zločina, kao i naše potomstvo, nikad nećemo odustati od dokazivanja i širenja istine o zločinima koje simbolizira 9.januar”, ističe Hasečić.

Pogledajte i snimak koji je objavio Vučić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.