Aleksandar Vučić se oglasio uoči sjednice Vijeća sigurnosti UN-a

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić neće sudjelovati na samitu čelnika zapadnog Balkana i Europske unije u crnogorskom Kotoru jer će nazočiti sjednici Vijeća sigurnosti UN-a kako bi, kako je kazao, „odgovorio onima koji bi optužili Srbe kao genocidan narod”. Uoči odlaska u New York Vučić se u Beogradu sastao s ruskim veleposlanikom Aleksandrom Bocan-Harčenkom i to nakon što je u ponedjeljak ugostio ukrajinskog šefa diplomacije Dmitra Kulebu koji je u Srbiji boravio istodobno s Olenom Zelenskom, suprugom predsjednika Ukrajine.

Srbija je više puta u Ujedinjenim narodima i na drugim međunarodnim forumima osuđivala rusku invaziju na Ukrajinu, ali se odbija pridružiti međunarodnim sankcijama protiv Kremlja.

Tijekom današnjeg sastanka s ruskim veleposlanikom Vučić je kazao kako je očuvanje stabilnosti u regiji od vitalnog interesa za Srbiju ali da samovoljni potezi Prištine i inicijative poput rezolucije Opće skupštine UN-a o Srebrenici ne doprinose procesu pomirenja, izgradnje povjerenja i suradnje u regiji.

S ruskim veleposlanikom Aleksandrom Bocan-Harčenkom se ranije danas sastala i predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, a razgovarali su, kako je priopćeno iz njezina ureda, “o mogućim vidovima parlamentarne suradnje dviju zemalja”, ponajprije “o osnivanju parlamentarne skupine prijateljstva s Rusijom”.

“Razmijenili smo mišljenja o pokušajima destabilizacije regije, kao i nastojanjima Srbije da se u međunarodnoj areni izbori za očuvanje ne samo vlastitih državnih i nacionalnih interesa, već i za poštivanje međunarodnog prava i načela na kojima se temelji pravedna globalna politika, napisao je Vučić na Instagramu.

U posjetu Srbiji bravi i europski povjerenik za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji koji je u ponedjeljak na zajedničkoj konferenciji za novinstvo sa srbijanskim predsjednikom govoreći o rezoluciji o Srebrenici kazao kako se ne slaže s kolektivnim kažnjavanjem jednog naroda.

„Ne slažem se sa stavom o kolektivnoj krivnji, ne mislim da je stigmatizacija srpskog naroda i kolektivna krivnja održiv izbor, niti će doprinijeti prevladavanju užasa balkanskih ratova”, rekao je Varhelyi.

Rezolucija kojom se podsjeća na genocid nad Bošnjacima Srebrenice, u svibnju bi se trebala naći na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda, a Vučić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik više su puta istaknuli kako se spomenutom rezolucijom pokušava nametnuti kolektivna krivnja srpskom narodu te inzistiraju na tome da u Srebrenici nije bilo genocida iako je to potvrđeno presudama Haaškog tribunala.

Nakon okupacije Srebrenice koja je bila proglašena zonom pod zaštitom UN-a, pripadnici vojske i policije bosanskih Srba su u srpnju 1995., planski i sustavno pobili više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka, dok su žene i djecu protjerali iz enklave.

ČITAJTE I OVO: Denis Bećirović se javio iz New Yorka: U Vijeću sigurnosti UN ću reći da svjedočimo brutalnim

ČITAJTE I OVO: Herojski čin vojnika Oružanih snaga BiH o kojem bruji država

ČITAJTE I OVO: Christian Schmidt u izvještaju nedvosmisleno upozorava Vijeće sigurnosti UN na poteze vlasti u RS

Rezolucija poziva da se 11. jula uspostavi kao međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, još jednom osuđuje sve postupke kojima se veličaju počinitelji ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida utvrđenih presudama međunarodnih sudova, ističe važnost dovršetka postupka potrage za posmrtnim ostacima preostalih žrtava koji do sada nisu pronađeni i poziva na nastavak procesuiranja počinitelja genocida koji su još na slobodi – prenosi Fena.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.