Aleksandra Pandurević brutalno i bez pardona poručila: “Milorad Dodik laže! On, koji je kršteni kum fenomena preletača, a od NSRS-a napravio buvlju pijacu”

Gošća današnjeg izdanja Rezimea na Federalnoj televiziji bila je članica Glavnog odbora SDS-a Aleksandra Pandurević.

Kaže da razumije zašto je Mladen Bosić na jučerašnjoj sjednici Doma naroda bio suzdržan.

“Riječ je o kampanji. Apsurdno je da politička partija koja ima svoje ministre u Savjetu ministara, ima zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara, ima člana Predsjedništva, što su sve ljudi nadležni za donošenje budžeta kaže hajde da mi kažemo Savjetu ministara da to uradi. Ta pitanja se rješavaju na Savjetu ministara i u Predsjedništvu BiH.

Bojim se da je ta sjednica isključivo poslužila u neke predizborne svrhe, jeftine predstave itd. To je isključivo da se krivica prebaci na nekog drugog, a ja mislim da su jednako krivi i odgovorni svi koji sjede u Svjetu ministara.”

Smatra da će izbori biti održani.

“Sasvim sam uvjerena da će Savjet ministara usvojiti budžet, uputiti ga Predsjedništvu i da će ga Predsjedništvo uputiti ka Parlamentu. Pomalo je nepravedno optuživati isključivo gospodina Bevandu da to blokira.”

Pandurević navodi da SNSD-u nije u interesu održavanje izbora.

“Jučer je i gospodin Dodik imao jednu zanimljivu izjavu, a to je da je njegov uslov, odnosno da on traži da se u okviru izmjena Izbornog zakona mandati vrate političkim partijama kako bi se zaustavio fenomen preletača.

Zamislite Milorad Dodik koji je kršteni kum tog fenomena i koji je svoju vlast 2014. upravo zasnovao na preletačima i onda od Narodne skupštine napravio buvlju pijacu, odjednom je protiv tog.

Zato što vjerovatno očekuje da će izgubiti izbore i da onda slijedi osipanje u njegovim partijskim redovima. Mislim da je to osnovni razlog i njihovog jučerašnjeg glasanja. Vjerovatno se ne raduju izborima, ali isto tako znaju da su izbori neminovnost i od njih se ne može pobjeći. I što ih duže odlažete ishod po onoga ko ih opstruiše će biti sve gori.”

Bilo kakvo nametanje nije dobro

Naglašava da je za opstruiranje izbora odgovorna trojka koja čini vlast na nivou BiH.

“Jednako su odgovorni i SNSD i HDZ i SDA jer oni su ti koji su odgovorni zašto nema budžeta.”

O eventualnom nametanju budžeta od strane visokog predstavnika kaže da bismo onda potonuli u dublju krizu.

“Bilo kakvo nametanje nije dobro i ne treba da se desi. Mi smo protiv upotrebe bosnkih ovlaštenja.

Institucije su te koje treba da rade svoj posao. Mi treba, prije svega, da poštujemo sami sebe i svoje institucije. Čemu izbori uopšte ako će neko drugi raditi taj posao.”

Pandurević ističe da građani imaju najjače oružje – papir i olovku na izborima.

Kaže da Vojin Mijatović ima legitimno i demokratsko pravo da bude kandidat z ačlana Predsjedništva iz Republike Srpske.

“Ja sam uvjerena da su njegove šanse za pobjedu apsolutno ravne nuli.”

U Federaciji su svi mogući ishodi mogući

O kandidaturi Denisa Bećirovića kaže da je to prvi put nakon dugo vremena da su u Federaciji svi mogući ishodi mogući.

“Čini mi se da svi ravnopravno startuju, niko nema onu blagu prednost i ni za koga ne možemo pouzdano tvrditi da će biti pobjednik izbora.

Vjerovatno će i neka politička dešavanja u narednom periodu presuditi pobjednika, ali je sasvim sigurno da je njegova startna pozicija sad mnogo snažnija nego prije četiri godine jer sad ima i podršku gospodina Radončića.

Međutim, opet je pitanje koliko će ko iskreno stati iza gospodina Bećirovića. On nije tipičan ljevičarski političar. On meni po svom političkom profilu mnogo više pripada SDA nego SDP-u. S druge strane postavlja se pitanje koliko će gospodin Komšić uzeti Bećirovićevih glasova. Svi mogući ishodi, što se tiče Federacije, su mogući.”

Smatra da se opozicija u Republici Srpskoj nije razjedinila.

“Svaka politička partija ima, prije svega, svoj politički interes. Ne mislim da tu ima nekih nesporazuma i sasvim sam sigurna da će se u ovom periodu sjesti i postići dogovor oko ta dva ključna imena ko će biti kandidati. Čini mi se da u ovoj zemlji od 2017. nismo izašli iz predizborne kampanje. Ljudima se to više smučilo.

Uvjerena sam da će i DNS sjesti sa sto sa PDP-om i SDS-om. I oni su opoziciona partija i ja vjerujem da streme ka istom cilju, a to je promjena režima u RS-u i promjena ukupnog stanja u RS-u.

Organi SDS-a još uvijek nisu zauzeli stav koju mi poziciju biramo, za člana Predsjedništva BiH ili za predsjednika RS-a. Mislim da je i PDP rekao jedna od dvije pozicije s tim što bi oni više voljeli da to bude pozicija predsjednika Republike.”

Da li je možda Čoviću obećano da Komšić neće biti kandidat?

Kaže da ne zna da li je Čović popustio ili se iza kulisa dešava neki pritisak.

“Biće mi vrlo zanimljivo da li će se gospodin Komšić kandidovati. Da li je možda Čoviću obećano da Komšić neće biti kandidat?”

Pandurević navodi da će posebna sjednica NSRS-a razgoliti politiku Milorada Dodika koji jedno priča biračima u Rs-u, a nešto sasvim drugo radi.

“Nije podrška uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji samo to kad i predstavnici RS-a glasaju za to, odnosno Milorad Dodik, nego i vaše nečinjenje. Kada ne učinite ništa da to takvih odluka ne dođe, a Milorad Dodik nije činio ništa. I trebamo te stvari da istjeramo na čistinu.

Zašto Milorad Dodik koji tako olako poteže vitalne nacionalne interese za neke druge stvari nije potegao vitalni nacionalni interes po takvim pitanjima. On je verbalno rusofil, a faktički je radio sasvim drugo i to treba pokazati građanima Republike Srpske, da se u Predsjendištvu BiH nalazi čovjek koji je neiskren i koji laže ustvari.”

Smatra da članstvo u EU nije plod samo naših želja.

“To je prvenstveno plod njihovog htijenja i njihove želje, da li nas žele ili ne žele.”

federalna.ba

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.