Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini izdala saopštenje za javnost: “Izgleda da pojedine zapadne države, prije svega SAD i Velika Britanija, pripremaju teren za puzeću „NATOizaciju“ BiH”

Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini izdala je saopštenje u kojem se osvrće na produžetak misije EUFOR-a u BiH, tvrdeći da zapadne zemlje u pozadini rade na pripremanju terena za “puzajuću NATO-izaciju BiH”.

U zadnje vrijeme bilježi se, navode iz ove ambasade, porast broja izjava o perspektivama za implementaciju mirovne operacije EU Althea.

“Štaviše, ove izjave su očigledno spekulativne.

Paralelno se nameće ideja da u slučaju hipotetičkog izostanka produžetka misije nakon predstojećeg u novembru ove godine razmatranja ovog pitanja u Vijeću sigurnosti UN-a, prisustvo NATO kontingenta u Bosni i Hercegovini potrebno je hitno pojačati.

Polazimo od toga da, kako proizlazi iz posljednjeg izvještaja snaga EU Vijeću sigurnosti UN-a, sigurnosna situacija u BiH je i dalje mirna i stabilna.

U tom smislu, obrazloženja o potrebi proširenja vojnog osoblja u EUFOR-u, uključujući i na račun vojnika Bundeswehra, su neutemeljena”, stoji na početku saopštenja.

Dodali su kako pogotovo neprihvatljivim smatraju pozivanja na uticaj događaja u Ukrajini na situaciju u BiH.

“Rastuća propagandna galama oko Althee nije slučajna. Izgleda da pojedine zapadne države, prije svega SAD i Velika Britanija, pripremaju teren za puzeću „NATOizaciju“ BiH.

To se nikako ne radi u interesu jačanja unutrašnje sigurnosti u BiH, koja, kako sami zapadnjaci napominju, nije ugrožena, već radi geopolitičke dominacije, težnje da po svaku cijenu održi svoju hegemoniju.

U tom smislu, ne isključujemo provokacije kojima će se dokazati „slabost“ EUFOR-a i potreba njihove zamjene okupatorskim trupama NATO-a”, tvrdi Ruska Federacija.

VEZANI TEKST: Šefica bh. diplomatije Bisera Turković odmah odbrusila Rusima: “Uloga NATO snaga i NATO štaba u Bosni i Hercegovini je doprinos miru”

Iz ruske ambasade su pozvali bosanskohercegovačke zvaničnike da se, kako su rekli, “ne uvuku u vještački nametnutu igru označenim kartama, da bez vanjskog diktata započnu sadržajan dijalog o aktuelnim unutarpolitičkim problemima”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.