Šefica bh. diplomatije Bisera Turković odmah odbrusila Rusima: “Uloga NATO snaga i NATO štaba u Bosni i Hercegovini je doprinos miru”

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine reagovala je na današnji komentar ambasade Ruske Federacije da se priprema teren za NATO-izaciju BiH.

Turković je to nazvala provokacijom navodeći da je upravo to “svojevrsna potvrda” i razlog za međunarodno vojno prisustvo u BiH.

Naime, ambasada Rusije je danas komentarisala produžetak misije EUFOR-a u BiH tvrdeći da zapadne zemlje u pozadini rade na pripremanju terena za “puzajuću NATO-izaciju BiH”.

Turković je, shodno tome, poručila da je BiH država partner Sjevernoatlantskog saveza (NATO) i kandidat za članstvo u Alijansi.

“Zakonom o odbrani Bosne i Hercegovine propisano je da će institucije Bosne i Hercegovine, u okvirima svojih nadležnosti, provesti aktivnosti potrebne za prijem u NATO.

Bosna i Hercegovina svake godine dostavlja NATO Program reformi kojima ispunjava uvjete za članstvo.

Te odluke su donesene u demokratskoj proceduri, u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, uz saglasnost svih u Bosni i Hercegovini! Niti jedna od tih odluka nije nametnuta, niti je stavljena van snage. Naprotiv!”, istakla je ministrica vanjskih poslova BiH.

Dalje navodi da je čak i Ruska Federacija dala saglasnost na Zakon o odbrani BiH kojim je to propisano, a bivši ruski ambasador u BiH je bio član Komisije za reformu odbrane BiH.

“NATO u Bosni i Hercegovini nisu „okupatorske trupe“, kao što tvrdi Ambasada Rusije u BiH u svom komentaru koji je objavljen na društvenim mrežama.

Naprotiv, uloga NATO snaga i NATO štaba u Bosni i Hercegovini je doprinos miru i u skladu je sa zahtjevom bh. vlasti, te je utemeljena i u Dejtonskom mirovnom sporazumu”, naglasila je.

Turković je na kraju poručila da od Ruske Federacije i svih država koje su garanti Dejtona, očekuje da se suzdrže od izjava koje ne doprinose miru i stabilnosti.

“Uključujući i spominjanje neidentificiranih ‘provokacija’, te očekujemo da podrže funkcioniranje države u skladu sa Ustavom i zakonima, a u interesu građana.

VEZANI TEKST: Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini izdala saopštenje za javnost: “Izgleda da pojedine zapadne države, prije svega SAD i Velika Britanija, pripremaju teren za puzeću „NATOizaciju“ BiH”

Upravo ovakvi komentari su, svojevrsna potvrda, da itekako ima razloga da se zadrži međunarodno vojno prisustvo u Bosni i Hercegovini, a u skladu sa interesom i podrškom građana BiH”, zaključila je Turković.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.