Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen stigla u BiH, evo ko ju je dočekao…

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen stigla je u službenu posjetu Bosni i Hercegovini gdje će održati nekoliko sastanaka sa nizom zvaničnika.

Uprkos poteškoćama i odgađanju leta zbog magle, avion predsjednice Evropske komisije sletio je na Međunarodni aerodrom u Sarajevu.

Na aerodromu ju je dočekala ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković kao i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

“Predsjednica Evropske komisije stigla je u Sarajevo. Važna službena posjeta za našu državu. Evropska unija je nas ključni partner.

Građani i država očekuju dodatni napredak kroz kandidatski status za BiH i doprinos stabilizaciji i napretku”, rekla je Turković.

Iako su sastanci prolongirani zbog kašnjenja leta, kako je ranije naglašeno, Ursula von der Leyen održat će se sve zakazane sastanke, uključujući i sastanak s članovima Predsjedništva BiH, ali i sa novoizabranim državnim parlamentarcima, predstavnicima civilnog društva, radnicima iz kulture i medijima.

Kasnije tokom dana, Ursula von der Leyen će s predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom (SNSD) otvoriti tunel Ivan na dionici autoputa, Koridora 5C Tarčin – Ivan.

Gradnja ove dionice koštala je 77,9 miliona eura, od čega je Evropska unija osigurala bespovratnih 23,3 miliona eura. Sama izgradnja tunela koštala je 57,6 miliona eura.

Očekuje se da će ova dionica od danas ili od sutra biti u prometu.

Evropska unija je osigurala grantove u ukupnom iznosu od 542 miliona eura za izgradnju autoputa u Bosni i Hercegovini.

Očekuje se da predsjednica Evropske komisije tokom posjete Sarajevu neće govoriti samo o političkim pitanjima, već i o ekonomskim i energetskim pitanjima.

Ranije je posjetila Prištinu i Tiranu, danas će posjetiti i Beograd, a sutra, 29. oktobra, posjetit će Podgoricu – javio je Klix.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.