Bisera Turković se oglasila, tako ona kaže: “Ulazimo u veoma opasan strah i što više puštate Milorada Dodika da radi šta hoće, on svoje ponašanje ne popravlja, već nastavlja dalje”

Još uvijek aktuelna ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković u razgovoru za Anadoliju tokom zvanične posjete Ankari govorila je o odnosima Turske i BiH, bh. kandidaturi za članstvo u Evropskoj uniji, euroatlantskim integracijama i brojnim drugim temama.

“Radikalna retorika predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika oživjela je strah od političkih previranja u Bosni i Hercegovini”, kazala je Turković.

“Svi ti znaci u retorici pokazuju da se on ne mijenja i da, zapravo, postaje sve radikalniji i šta god pokušali, kakav god mu ustupak dali, on to ne poštuje. On želi više”, izjavila je Turković.

Kritikujući nedostatak ozbiljnog odgovora međunarodne zajednice na ovu situaciju, Turković je rekla:

“Svi mi pridikujemo o jednakosti, o zaštiti ljudskih prava, ali kada pogledate šta se dešava to su samo riječi. Nedostaje reakcija. I veoma je opasno.”

Navodeći da je situacija u BiH veoma “teška”, Turković je kazala kako misli da “ulazimo u veoma opasan strah i što više puštate Dodika da radi šta hoće, on svoje ponašanje ne popravlja, već nastavlja dalje”.

Govoreći o mogućem novom sazivu Vijeća ministara BiH na čelu sa Borjanom Krišto i euroatlantskom putu BiH, Turković je rekla da je pred BiH neizvjestan period.

“Ne znamo šta će se dogoditi. Ali, ono što je očito u periodu prije formiranja vlasti jeste da oni zaista ne uslovljavaju koaliciju ispunjavanjem obaveza koje proizilaze iz preduslova koji dolaze uz kandidatski status, a isto tako, vidim dosta nepodudarnosti u njihovom odnosu prema NATO-u.

S obzirom na situaciju koja se dešava, postoje realne šanse da će imati vrlo slab pristup, a ako nastave takvim pristupom neće moći ispuniti sve ono što ljudi u BiH od njih očekuju”, naglasila je Turković.

Bosna i Hercegovina je sredinom decembra prošle godine i službeno dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, što Turković smatra “veoma važnim iskorakom” u novijoj historiji zemlje.

Izrazivši zahvalnost svim državama koje su doprinijele dodjeljivanju statusa kandidata njenoj zemlji, Turković je istakla da je to samo početak i da BiH pred sobom ima 14 preduslova koje treba ispuniti.

“Nadam se da će nova vlada raditi koliko i mi. Sigurna sam da će postići rezultate pod uslovom da zaista ulože vrijeme i napore da pokušaju da nas približe Evropskoj uniji”, dodala je još uvijek aktuelna šefica bh. diplomatije.

Turković se u razgovoru dotakla i odnosa između Turske i BiH, te je ocijenila da su oni u posljednjih 30 godina odlični.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.