Ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon nakon sastanka sa Biserom Turković: “Gledamo kako ćemo vam pomoći, širenje EU na zemlje Zapadnog Balkana je prioritet”

Ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon je na sastanku sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković komentarisala i utjecaj Rusije na region.

Ruska agresija na Ukrajinu je promijenila svijet u geostrateškom smislu, a obje ministrice su kazale da EU mora pokazati jedinstvo i da se ovakav ruski utjecaj mora zaustaviti, posebno u BiH.

“Stabilnost u svijetu se promijenila, posebno u Evropi.

Povećan je ruski utjecaj na ovom području i EU je kazala da je jedinstvo ključni element.

Imamo bezvizni režim za Kosovo, širenje EU na zemlje Zapadnog Balkana je prioritet i gledamo kako ćemo vam pomoći i politički.

Ključna je dinamika ispunjavanja prioriteta kako bi pristupili EU”, ističe Fajon.

“Brine me zato što smo suočeni sa najavama da bi moglo doći do turbolencija kako na Kosovu tako i u BiH.

Imali smo nekoliko pokušaja od ruskih medicinskih i vojnih stručnjaka da uđu u BiH u vrijeme Covida. Ispostavilo se da je bila riječ o vojnim stručnjacima.

Imamo najave koje vode u destrukciju ove zemlje. Na proslavi dana RS imamo vojnu paradu u Istočnom Sarajevu i to je provokacija i najava onoga što bi se moglo desitit.

Mora se pokrenuti krivična odgovornost za ovu najezdu koja potječe iz Rusije i susjednih zemalja koji su imali svoje predstavnike.

Slušali smo himne RS i Srbije na istom događaju i zar to nije neuobičajeno. Govori se o “srpskom svetu” i Dodikovoj izjavi da se RS treba ujediniti sa Srbijom.

On nije tako jak da nema tu podršku Rusije. Nakon toga i dodjela ordena Putinu je šamar za čitav demokratski svijet”, zaključila je Turković – prenosi N1.

Fajon se sastala i sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

U zgradi Predsjedništva BiH dočekala su je sva tri člana – predsjedavajuća Željka Cvijanović (SNSD), zatim i članovi Željko Komšić (DF) i Denis Bećirović (SDP).

Fajon će s njima održati sastanak u radnom salonu, a ranije se sastala sa ministrica vanjskih poslova BiH Biserom Turković s kojom je, između ostalog, razgovarala o evropskom putu BiH, ali i ruskom utjecaju za kojeg su se obje usaglasile da su to aktivnosti koje vode u destrukciju BiH.

Razgovarale su i o bilateralnim odnosima, reformama koje BiH mora provesti te kandidatskom statusu ove zemlje što naslućuje da bi ova tema mogla biti i centar sastanka sa članovima Predsjedništva BiH.

Kako je ranije najavio Fakultet političkih nauka u Sarajevu, ministrica Fajon će danas na tom fakultetu održati predavanje o novoj fazi eurointegracija Bosne i Hercegovine i izazovima na tom putu.

Ministrici vanjskih poslova Republike Slovenije Tanji Fajon danas će biti biće uručeno priznanje Zlatna medalja Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića.

Također, iz Gradske uprave Sarajeva su danas saopćili da će gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić sutra biti domaćica Fajon u obilasku starog diejla grada.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.