Oglasila se Bisera Turković, ne krije ljutnju: “Sramotno je da pojedinci direktno rade protiv interesa države BiH i protiv odluka najvišeg državnog organa”

“Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o otvaranju novih osam ambasada i dva generalna konzulata BiH koje je trebalo izvršiti.

Ministri iz HDZ i SNSD u Vijeću ministara od tada blokiraju Odluku Predsjedništva Bosne i Hercegovine!”, poručila je aktuelna ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

“Odluka je obavezujuća za sve državne organe i ona znači jačanje države i međunarodne pozicije Bosne i Hercegovine.

Tokom ove godine smo napravili uštede u radu Ministarstva vanjskih poslova BiH te pronašli sredstva za otvaranje generalnih konzulata u Novom Pazaru i Rijeci.

Ali, bez adekvatnih odluka Vijeća ministara BiH nije bilo moguće otvoriti još osam ambasada niti zaposliti adekvatno osoblje u generalnim konzulatima u Rijeci i Novom Pazaru”, ističe Turković.

Dodaje da je u prvi mah otvaranje ambasada bilo blokirano neusvajanjem budžeta.

“U prvi mah je otvaranje ambasada blokirano neusvajanjem budžeta, pa bojkotom rada Vijeća ministara BiH tokom ove godine, a posljednjih mjeseci se odbija usvajanje izmjena sistematizacije u MVP kojima se omogućava kadrovsko popunjavanje novih diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Opstrukcije su posebno istaknute pri otvaranju i radu Generalnog konzultata u Rijeci, čime se direktno krši odluka i nalog Predsjedništva Bosne i Hercegovine!”.

“Sramotno je da pojedinci direktno rade protiv interesa države BiH i protiv odluka najvišeg državnog organa.

Dugotrajno odgađanje provođenja odluke Predsjedništva o otvaranju ambasada narušava i odnose sa državama koje su već odavno dale saglasnost za otvaranje ambasada Azerbejdžan, Slovačka, Brazil, Maroko, Tunis, Kenija, Alžir i Albanija.

U više navrata sam tražila od Vijeća ministara BiH da se usvoje dopune Pravilnika o sistematizaciji, ali sam uvijek nailazila na zid bezrazložnih otpora baš kao i u slucaju usvajanja Zakona o vanjskih poslovima BiH”, kazala je Turković i poručila:

“Do kada će se tolerirati ova borba protiv države Bosne i Hercegovine?”.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.