Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković se žestoko obrušila na SNSD i HDZ, ovo su razlozi

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković oglasila se na zvaničnom Facebook profilu gdje je optužila ministre SNSD-a i HDZ-a da blokiraju donošenje zakona o vanjskim poslovima BiH.

Turković je uputila oštre kritike.

“Nacrt Zakona o vanjskim poslovima BiH ključni je zakon kojim formira okvir u kojem će svaki budući ministar vanjskih poslova provoditi politiku.

To je temeljni akt, čije će usvajanje spriječiti neragumentirano licitiranje o vanjskoj politici i neopravdane optužbe na račun MVP kakve smo gledali posljednjih mjeseci.

I mi smo mjesecima radili na prijedlogu koji poštuje usaglašene principe i međunarodne sporazume te euroatlanski pravac koji svi podržavamo.

Međutim, ministri uz SNSD i HDZ blokiraju donošenje ovog zakona kojim se jača država, njena funkcionalnost i institucije.

Nema razloga da se zakon ne pusti u parlamentarnu proceduru.

Također, Predsjedništvo BiH je davno donijelo odluke o otvaranju novih ambasada i generalnih konzulata, ali ministri iz HDZ i SNSD mjesecima odbijaju prihvatiti odluke kojim se omogućava realizacija i širi DKP mreža.

To je direktno kršenje ustava i zakona pri čemu se spriječava provođenje odluka Predsjedništva BiH dok se istovremeno u javnosti iznose neargumentirane optužbe.

BiH je ostvarila ključne korake naprijed prema EU i NATO je u proteklom mandatu uprkos radikalizaciji političkih ucjena i pritisaka SNSD i HDZ. Aktivan je MAP, Akcioni plan za članstvo.

Usvojeni su Programi reformi, BiH je nedavno prisustvovala i samitu ministara NATO u Bukureštu, ojačana je saradnja i poseban pristup prema BiH.

Dobili smo kandidatski status za članstvo u EU, provedeni su neke od važnih uvjeta.

I sve to nakon što je odbijen jedan od najopasnijih napada na ustavno-pravni poredak koji je RS pokrenula nakon što je donesen zakon o zabrani negiranja genocida”, napisala je Turković na Facebooku.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.