Milorad Dodik skandalozno odgovorio Biseri Turković: “Svaka joj je za šamara”

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske danas je skandalozno prokomentarisao reakciju Bisere Turković, ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine na njegov potez da uruči orden RS Vladimiru Putinu, ruskom predsjedniku rekavši da je to “šamar cijelom svijetu”.

“Da ne bude zabune: Dodikov najviši orden Putinu uvreda je ljudskoj pristojnosti, te pokazuje rastući ruski zloćudni uticaj u regionu.

Ničim izazvana ruska invazija Ukrajine kao i Dodikovi postupci ne mogu ostati bez odgovora.

On je prijetnja evropskoj sigurnosti i prijetnja je međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima”, napisala je Turković na Twitteru 9. januara.

Dodik joj je nastojao odgovoriti u istom maniru, međutim, poslao joj je veoma sramotnu i skandaloznu izjavu rekavši da “postoji izreka kao da je nastala zbog nje”.

Podsjetimo, dan uoči obilježavanja 9. januara Dana RS u Istočnom Sarajevu kojeg je Ustavni sud BiH u dva navrata proglasio neustavnim, Dodik je u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci na svečanoj ceremoniji odlikovao Putina dodijelivši mu orden RS.

Tom prilikom je poručio da će mu lično uručiti orden prvom prilikom kada se sretnu. Navodno je Putin odlikovan zbog patriotske brige i ljubavi prema RS.

Važno je istaći da Dodik važi za jednog od rijetkih političara koji održava dobre odnose s Putinom i podržava njegov rad i djelovanje pogotovo nakon agresije koju provodi u Ukrajini.

Cijeli svijet osuđuje taj čin, ali je Dodik odlučio i dalje ostati u dobrim odnosima s njim – prenosi N1.

Podjsetimo, bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosorprije nekoliko dana je na Twitter profilu poručila da Milorada Dodika treba proglasiti personom non grata u EU, posebno Hrvatska kao dio EU.

Naime, kako je kazala Kosor, zbog odlikovanja “agresora, zbog velikosrpskih pretenzija, negiranja genocida” i drugih razloga, Dodika treba proglasiti personom non grata u EU.

“Zbog odlikovanja agresoru, zbog velikosrpskih pretenzija i četničkog pozdrava, zbog negiranja genocida i nečovječnog ponašanja, Dodika bih proglasila personom non grata u EU. Osobito RH kao dijela EU. Ne riječi, samo djela”.

Kosor je ovo napisala u jeku reakcija na proslavu 9. januara kojeg je Ustavni sud proglasio neustavnim kao datum za obilježavanje dana RS.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.