Ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon uputila poruku ohrabrenja građanima Bosne i Hercegovine: “Mi smo vaši iskreni prijatelji na putu u EU”

Ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon u okviru zvanične posjete Bosni i Hercegovini održala je danas predavanje o temi evropskih integracija BiH i proširenja Evropske unije na Fakultetu političkih nauka UNSA u Sarajevu.

Fajon je na početku predavanja naglasila da Slovenija i BiH imaju odlične bilateralne odnose bez otvorenih pitanja, te da je Slovenija spremna ulagati u našu zemlju i pomoći joj da prođe kroz težak proces evropskih integracija i ispunjenje 14 proriteta Evropske komisije.

“Drago mi je što sam došla u BiH mjesec dana od kada je vaša zemlja dobila kandidatski status. Želim vam ovim putem čestitati, ali i naglasiti da je pred vama težak proces u kojem će vam Slovenija biti iskreni prijatelj.

Mi imamo stručnjake koji vam mogu pomoći u teškom vremenu, punom nestabilnosti za evropski kontinent kada trebamo jedni druge. Naša preduzeća su spremna investirati u BiH – kazala je.

Navodi da mladi u BiH, ali i drugom zemljama regiona zaslužuju da imaju perspektivu u svojoj zemlji.

“Napravili smo dosta pomaka kada je u pitanju proširenje Evropske unije. Sve te reforme znače bolji život za naše građane. Sve se to isto dešavalo u Sloveniji kada smo pristupali Uniji.

Moramo raditi zajedno i sarađivati kako bi postali evropska porodica – ističe Fajon.

Kako je kazala, svako novo proširenje Evropske unije je teže od prethodnog.

Vjeruje da Evropska unija mora biti jaka, ali da je potrebno njenim članicama, pa i onim najmanjim omogućiti da “živi svoje posebnosti”.

Podsjetila je da BiH mora ispuniti 14 prioriteta, što će za novu vlast biti izuzetno težak proces, u kojem, ipak, ima fleksibilnosti.

Lideri moraju znati šta trebaju učiniti kako bi ispunili ciljeve, a za to je potrebno sačiniti akcioni plan.

“EU je spremna pomoći, ali mora vidjeti inicijativu s druge strane, inače nećemo doći daleko.

Ja sam optimista da će nova vlast u BiH iskoristiti priliku koja joj se ukazala dobijanjem kandidatskog statusa, te učiniti prave stvari za budućnost ove zemlje – zaključila je Fajon – prenosi Fena.

Inače, Tanji Fajon u Bošnjačkom institutu u Sarajevu je uručeno priznanje koje nosi ime Adila Zulfikarpašića, za ukupan doprinos promociji Bosne i Hercegovine i njenih vrijednosti.

Fajon je ovom prilikom naglasila da je Slovenija veliki prijatelj BiH i da će nastaviti pomagati našoj zemlji na evropskom putu.

Tanja Fajon se u svom obraćanju tokom primanja priznanja obratila prisutnima, te iskazala veliko zadovoljstvo što je baš njoj uručeno priznanje Bošnjačkog instituta.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.