Predsjednica Socijaldemokrata Slovenije Tanja Fajon: Poznate su mi tendencije hrvatskog lobiranja u institucijama i u Evropskom parlamentu…

Tanja Fajon, predsjednica Socijaldemokrata Slovenije i europarlamentarka, govori kako je cilj socijaldemokrata, naprednjaka i liberala Slovenije smjena sadašnje vlasti na izborima zakazanim za 24. april.

Što se tiče situacije u našoj zemlji, kaže da je zabrinuta.

“Pratim situaciju u Bosni i Hercegovini, posebno nakon početka rata u Ukrajini. Postojali su rizici da će Rusi imati uticaj i na nestabilnost regiona i prijateljske veze. Znate da je EU dovela više posmatrača i vojnika u BiH zbog nestabilne situacije.

Ali kompleksan politički sistem omogućava i pojedincima različite interpretacije i kreiranje atmosfere koja odgovara trenutnoj političkoj eliti – a to je stagnacija ili status quo”. ističe Fajon, prenosi oslobođenje.

Zašto nema jačeg angažmana EU u BIH? I kako gledate na lobiranje HDZ-a Hrvatske unutar EU za interese Dragana Čovića?

Ne želim toliko ući u unutrašnju situaciju BiH, a sigurno su mi poznate tendencije hrvatskog lobiranja u institucijama i u Evropskom parlamentu.

Ali mogu da kažem da su neispunjena obećanja EU, a finansiranje bez nadgledanja novca namijenjenog razvojnim projektima i građanima BiH odlazi u džepove pojedinaca, te da nam treba jači i efikasniji mehanizam koji će BiH pomoći da ispuni ovih 14 kriterija zapisanih u izvještaju Evropske komisije.

Zato su potrebne ustavnopravne, sistemske reforme.

Dejtonski sporazum poslužio je svom cilju. Potrebno je postaviti novi okvir, koji omogućava napredak države, vladavinu prava i razvoj demokratskih institucija. Dakle, sve nacionalističke težnje jedne ili druge strane nisu dobre za cjelovitost i integritet zemlje.

Fajon očekuje otvaranje pristupnih pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, “jer to je nešto što smo dugo obećavali”, kako EU ne bi izgubila kredibilitet.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.