Fajon: “Separatistički zahtjevi koji dolaze od Dodika, gotovo svakodnevno u BiH odbacuju bilo kakvu vrstu kompromisa”

U toku je predizborna kampanja za parlamentarne izbore u Sloveniji. Podrška vladi se popravila nakon ukidanja epidemioloških mjera. Izbori se održavaju u nedjelju.

Gošća O Dnevnika bila je Tanja Fajon, predsjednica Socijaldemokrata Slovenije i zastupnica u Evropskom parlamentu.

– Ovo je moje prvo iskustvo vođenja neke stranke na izborima za nacionalni parlament. Kampanja je jako intenzivna. Kao velika stranka, imamo dobru atmosferu i kandidate na terenu koji svaki dan rade.

Dinamično je, a ja očekujem da će ovaj put na izbore izaći puno ljudi. Osjeća se ta atmosfera novih očekivanja, promjena i novih početaka, ocijenila je Fajon.

Pitanje svih pitanja je hoće li Janez Janša sa svojom strankom, SDS-om, ostati na premijerskom mjestu, te ko će naslijediti Boruta Pahora, predsjednika Slovenije, kojem ističe drugi mandat.

– Ako pitate građane Slovenije danas, naravno, nema velike podrške sadašnjoj vlasti. Osjeća se neka apatija i nepovjerenje u vlast i politiku.

Mislim da mi svi političari trebamo razmisliti kako vratiti povjerenje u politiku. Naš cilj, nas Socijaldemokrata, jeste smijeniti sadašnju vlast.

Imamo jasan plan za to i imamo sposoban i kompetentan tim. Mandatar za premijera biće onaj koji će nabrati dovoljno poslanika u sastavu Parlamenta. To je nešto što će biti poznato dan nakon izbora, dodaje.

Prokomentarisala je i aktuelnu političku situaciju u BiH.

Nema kompromisa o ključnim pitanjima, dijalog i saradnja su na niskom nivou. Ispunjavanjem prioriteta na putu ka EU se niko ne bavi, a separatistički zahtjevi koji dolaze od SNSD-a i Milorada Dodika, gotovo svakodnevno u BiH odbacuju bilo kakvu vrstu kompromisa.

– Naravno, zabrinuta sam, pratim dešavanja u Bosni i Hercegovini, osobito nakon početka rata u Ukrajini, pošto postoji rizik da će Rusi imati uticaj i na nestabilnost regiona.

Kompleksan politički sistem dozvoljava pojedincima različite interpretacije i kreiranje atmosfere koja odgovara vladajućim strukturama.

Često to čujem i od evropskih poslanika. Korupcija, netransparentnost i nepotizam postavljeni su kao nešto normalno. Bosna i Hercegovina je, 30 godina nakon rata, u dubokoj političkoj krizi. Iskreno se nadam da ćemo u sljedećih nekoliko ili mjeseci ili godina, što brže moguće, mijenjati situaciju tako da BiH ne bude zemlja rastrgnuta političkim korumpiranim elitama, istakla je.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.