Ambasada SAD-a “ugasila nade” Čoviću nakon što je pisao međunarodnoj zajednici: Prijetnje podjelom BiH su antidejtonske!

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović uputio je pismo brojnim međunarodnim dužnosnicima u kojem izražava duboku zabrinutost zbog današnje odluke Centralne izborne komisije (CIK) o raspisivanju Općih izbora bez izmjene Izbornog zakona u cilju otklanjanja svih utvrđenih diskriminacija.

U tom pismu najavio je da će pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju Bosne i Hercegovine na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, čime će se, kako tvrde, osigurati potpuna ustavna jednakopravnost hrvatskoga konstitutivnog naroda u BiH.

Iz Ambasade SAD-a u izjavi za Patriju u vezi ovog pisma ističu da svi bh. čelnici imaju ustavnu odgovornost da osiguraju građanima izvršenje njihovog demokratskog prava da glasaju na slobodnim, fer i pravovremenim izborima.

“Opstrukcije finansiranja i održavanja izbora i prijetnje daljnjom podjelom BiH su antidejtonske, destabilizirajuće i u suprotnosti sa euroatlanskim putem BiH.

Vrijeme je da lideri prihvate odgovornost za unaprijeđenje stvarnih reformi, kao što su vladavina prava i zakoni koji regulišu integritet izbornog procesa, koje mogu pokrenuti BiH naprijed i omogućiti glasačima da biraju ko je posvećen borbi protiv korupcije i radu na prosperitetu BiH”, kažu iz Ambasade SAD-a za NAP.

Dodatna opstrukcija

Iz Američke ambasade u BiH su za Oslobođenje istakli kako bilo koja vrsta obstrukcija dodatno narušavaju cjelovitost BiH.

– Svi bh. čelnici imaju ustavnu odgovornost da osiguraju građanima izvršenje njihovog demokratskog prava da glasaju na slobodnim, fer i pravovremenim izborima.

Obstrukcije finansiranja i održavanja izbora i prijetnje daljnjom podjelom BiH su antidejtonske, destabilizirajuće i u suprotnosti sa euroatlanskim putem BiH.

Iz ambasade ističu kako je ipak vrijeme za političke lidere da daju sve od sebe kako bi se regulisala ključna pitanja u BiH kao što je izborni zakon.

– Vrijeme je da lideri prihvate odgovornost za unaprijeđenje stvarnih reformi, kao što su vladavina prava i zakoni koji regulišu integritet izbornog procesa, koje mogu pokrenuti BiH naprijed i omogućiti glasačima da biraju ko je posvećen borbi protiv korupcije i radu na prosperitetu BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.