Ambasada SAD bez uvijanja: Amerika neće stajati po strani dok Dodik provodi secesionističku agendu, spremni smo odgovoriti

Američka ambasada u BiH saopćila je da bi stvaranje paralelnog izbornog sistema od strane Vlade Republike Srpske bilo protuustavno i antidejtonsko, te bi lišilo birače RS-a temeljnih demokratskih prava koja su im zagarantovana Ustavom BiH.

“Bilo kakvi izbori provedeni po protuustavnom, paralelnom izbornom sistemu ne bi imali legitimitet, a oni koji sudjeluju u njihovoj organizaciji bavili bi se antidemokratskim, protuustavnim i antidejtonskim djelovanjem.

Sjedinjene Američke Države su bile jasne da su spremne odgovoriti na antidejtonske akcije lokalnih aktera, te da podržavaju akcije visokog predstavnika da učini isto”, navode.

Iz Ambasade SAD-a dalje navode šta očekuje one koji pokušaju secesiju.

“Milorad Dodik nije u pravu ako misli da će SAD stajati po strani dok on provodi svoju secesionističku agendu i gura BiH prema sukobu. Svaki pokušaj otcjepljenja entiteta ili bilo koje druge poddržavne jedinice je antidejtonsko djelovanje koje se neće tolerirati.

Republika Srpska je entitet u sastavu države Bosne i Hercegovine.

Ona je sastavni dio države, ali ni Republika Srpska ni Federacija ne postoje izvan Bosne i Hercegovine.

Ustav BiH ne daje pravo entitetu ili bilo kojoj drugoj poddržavnoj jedinici na otcjepljenje.”

Podsjetimo, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je jučer da će iduće sedmice biti održana posebna sjednica parlamenta Republike Srpske na kojoj će, između ostalih, biti razmatran izborni zakon Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 29. marta Nacrt izbornog zakona kojim je uređeno da izbore za organe vlasti u Srpskoj sprovodi Republička izborna komisija, gradske,

odnosno opštinske izborne komisije i birački odbori koje će imenovati nadležni organi Republike Srpske.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.