Ambasada SAD odavno nije bila oštrija: Direktan napad na BiH i Dejtonski sporazum su zaključci NSRS-a

Američka ambasada u BiH oglasila se povodom zaključaka koje je u noći sa četvrtka na petak izglasala Narodna skupština Republike Srpske. Istakli su da zaključci predstavljaju direktan napad na državnu strukturu Bosne i Hercegovine i Daytonski mirovni sporazum.

“Zaključci i zakon koje su Milorad Dodik i njegovi partneri u vladajućoj koaliciji Republike Srpske juče progurali kroz Narodnu skupštinu Republike Srpske (NSRS) predstavljaju izravan napad na državnu strukturu Bosne i Hercegovine i Daytonski mirovni sporazum.

Kao što gospodin Dodik i njegovi ortaci često rade, pokazali su prezir prema demokratiji i političkom pluralizmu koristeći nečuven jezik u obraćanju članovima Skupštine koji su se suprotstavili tim mjerama.

Nažalost, ovo je u skladu sa tekućom kampanjom gospodina Dodika čiji je cilj lišavanje građana Republike Srpske njihovih temeljnih prava i sloboda”, naveli su.

Dalje ističu da “nije iznenađujuće da su Milorad Dodik i njegove ulizice napali ono što je nedavno učinio visoki predstavnik s ciljem jačanja integriteta izbornog procesa, jer slobodni i fer izbori jesu egzistencijalna prijetnja strankama koje se oslanjaju na prevaru da bi se održale na vlasti.”

“Nacrt Izbornog zakona RS koji je usvojen juče uzurpirao bi državne nadležnosti i stvorio paralelni izborni sistem.

To je još jedan primjer destruktivne, antidaytonske politike gospodina Dodika koja stoji na putu integraciji Bosne i Hercegovine u euro-atlantske institucije.

I nemojte se zavaravati, napredak koji je Bosna i Hercegovina nedavno ostvarila u procesu evropskih integracija, iako je dobrodošao, ostvaren je uprkos, a ne zahvaljujući gospodinu Dodiku.”

Iz Američke ambasade navode da “ako gospodin Dodik želi olakšati zatvaranje Ureda visokog predstavnika i ubrzati integraciju BiH u evropske institucije, može to uraditi angažovanjem u konstruktivnim pregovorima čiji je cilj postizanje koncenzusa i kompromisa, kao i prihvatanjem reformi koje su u skladu sa evropskim standardima, umjesto što im se opire politikom blokiranja, ucjena i maltretiranja.”

“Jučerašnja sjednica NSRS još je jedan dokaz da gospodinu Dodiku nije stalo do ljudi u ovoj zemlji, uključujući stanovnike Republike Srpske i da je spreman žrtvovati prosperitet svojih birača za sopstvene političke i finansijske interese.

Sjedinjene Države daju čvrstu podršku teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine i nastaviće koristiti sredstva kojima raspolažu kao odgovor na antidaytonsko djelovanje.”

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.