Ambasada SAD u BiH direktno: “Jasna i jednostavna činjenica. Optužnica protiv gospodina Dodika je optužnica protiv pojedinca, a ne protiv etničke grupe ili entiteta”

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, s ambasadorom Majklom Marfijem (Michael Murphy) na čelu, mjesecima se nalazi na udaru Milorada Dodika, predsjednika manjeg bh. entiteta RS, i njegovih istomišljenika.

Hitna rješenja

Nije Ambasada SAD usamljena u tome. U istoj situaciji nalazi se i Delegacija EU u BiH, ali i Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH i Kristijan Šmit (Christian Schmidt), kojem je Dodik zaprijetio da će ga uhapsiti ako dođe u manji bh. entitet.

Tu je i Ambasada Velike Britanije. U biti, mnogi međunarodni predstavnici u našoj državi nerijetko budu vrijeđani i targetirani od gore navedenih.

Iako se ambasador Murphy rijetko oglašava o takvim ispadima, poslali smo upit Ambasadi SAD, a nismo dugo čekali na odgovor njihovog ureda za odnose s javnošću.

O obećavajućim izjavama visokog predstavnika za Evropsku uniju Žozepa Borelja (Josep Borrell) da postoji mogućnost ubrzanih pregovora za zemlje zapadnog Balkana i Ukrajinu, u kojima se spominje 2030. godina, kada bi i BiH mogla postati članica, iz Ambasade SAD su za „Avaz“ poručili:

-Mi ne možemo govoriti u ime Evropske unije o detaljima procesa pristupanja Bosne i Hercegovine.

Međutim, Sjedinjene Države jesu do sada i nastavit će i dalje pozivati sve političke lidere da ispune svoje odgovornosti prema građanima BiH usvajanjem reformi neophodnih za napredovanje zemlje na njenom euroatlantskom putu, kao i za rješavanje hitnih pitanja, kao što su inflacija, korupcija i poboljšanje poslovne klime.

Jasna činjenica

Prokomentirali su i primjenu zakona u kojem je kleveta ponovo kriminalizirana na teritoriji entiteta RS.

-Nedavna ponovna kriminalizacija klevete u Republici Srpskoj predstavlja napad na slobodu izražavanja i slobodu govora.

Radi se o providnom pokušaju vladajuće koalicije da ušutka neistomišljenike, konsolidira vlast i liši stanovnike Republike Srpske osnovnih prava i sloboda – istaknuli su iz Ambasade SAD u BiH.

Također, veliku polemiku izazvali su i nedavni protesti, odnosno okupljanje građana RS na četiri lokacije kojim su, kako je tada navedeno, željeli pružiti podršku Dodiku zbog optužnice koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv njega i v. d. direktora “Službenog glasnika RS” Miloša Lukića, koji se terete za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH.

-Optužnica protiv gospodina Dodika je optužnica protiv pojedinca, a ne protiv etničke grupe ili entiteta.

Nijedan pojedinac nije iznad zakona, a optužnica je važan korak u provođenju vladavine prava, koja je temelj svake demokratije.

Jasna i jednostavna činjenica je da su problemi gospodina Dodika samo njegovi.

Odaziv građana Republike Srpske na četiri protesta 1. septembra sugerira da su oni više zabrinuti za stvarne probleme u entitetu i ne žele dozvoliti gospodinu Dodiku da ih koristi za politički teatar – zaključili su iz Ambasade SAD.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.