Ambasada SAD u BiH jako direktno o glasanju delegata SNSD-a i HDZ-a: Koga oni žele obogatiti, svoje birače ili sebe?

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oštro je osudila potez delegata SNSD-a i HDZ-a BiH koji su na jučerašnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH glasali protiv dva zakona ključna za kandidatski status Bosne i Hercegovine.

– Lideri stranaka obećali su svojim biračima da će ih uvesti u Evropsku uniju. To je teško učiniti kada njihove stranke glasaju protiv reformi koje zahtijeva EU, poput zakona o sukobu interesa i VSTV-u. Koga oni žele da obogate, svoje birače ili sebe? – poručili su iz Ambasade SAD-e.

Podsjećamo, Glas Amerike, američka državna multi-medijska organizacija, objavila je video koji govori o aktuelnim političkim (ne)djelima lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića.

“Dragan Čović tvrdi da se zalaže za ‘evropske vrijednosti’. Djela Čovića i njegovih političkih podružnica su ipak antidemokratska i proruska.

Parlamentarci HDZ BiH su glasali protiv pridruživanja zapadnim sankcijama Rusiji. Time su stavili sebe van evropskih tokova i rame uz rame sa SNSD-om.

Sada narušavaju osnovni princip demokratije – izbore. Ministar finansija Bevanda (HDZ BiH) kao razlog navodi nedostatak novca.

Novac za funkcionerske plate i skupa vozila ipak nije upitan. Hrvatski narodni sabor kojim Čović predsjedva prijeti i osnivanjem trećeg entiteta.

Sjedinjene Američke Države se jasno protive aktuelnoj politici Čovića i HDZ BiH”, navodi se u videu koji je objavljen na Twitteru.

U prilog tome ide i djelić izlaganja ambasadorice SAD-a pri Ujedinjenim nacijama Linde Thomas-Greenfield koja je nedavno na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a poručila da su pozivi na opstrukciju izbora ili stvaranje nove teritorijalne organizacije od lidera bosanskih Hrvata također opasni i mogu narušiti mir i sigurnost u regionu.

“Niko nema pravo građanima da oduzme demokratsko pravo da glasaju u demokratskom društvu”, rekla je nedavno šefica misije OSCE-a Kathleen Kavalec.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.