Ambasada SAD u BiH jako direktno: Promijeniti način izbora članova Predsjedništva nije moguće kroz Izborni zakon

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država se oglasila danas povodom aktuelnog pitanja izmjena izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine, samo nekoliko sati nakon što je predsjednik HDZ BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović, kao učesnik nedavnih pregovora o ovom pitanju, predstavio prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH. Iz ambasade ističu kako je je pitanje provođenja odluka Europskog suda za ljudska prava ključno, te da se najistaknutija od tih odluka tiče izbora Predsjedništva BiH, što ne moze biti regulisano samo izmjenama Izbornog zakona.

“Evropski sud za ljudska prava (ECHR) donio je nekoliko presuda kojima se nalaže lokalnim političkim liderima da izmijene Dejtonski ustav, a EU je naglasila da se Bosna i Hercegovina ne može pridružiti EU bez toga”, navodi se.

Naglašavaju da se najistaknutija od tih odluka odnosi na tročlano Predsjedništvo BiH.

“Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju napore političkih lidera u zemlji da postignu kompromise neophodne za izmjenu Ustava BiH u vezi s Predsjedništvom na način koji ga dovodi u skladu sa presudama ECHR-a.

Međutim, izmjenama Izbornog zakona BiH to nije moguće učiniti. Potrebni su ustavni amandmani”, dodaju.

Napominju da su međunarodni pravni stručnjaci, uključujući i Venecijansku komisiju, bili nedvosmisleni po ovom pitanju tokom pregovora o izbornoj reformi tokom 2021. i 2022. godine.

“Ova osnovna pravna činjenica nije promijenjena”, zaključili su.

Čini se da je saopćenje ambasade SAD odgovor na danas objavljeni prijedlog Dragana Čovića o promijeni načina izbora članova Predsjedništva koji u jednoj varijanti podrazumijeva samo promjenu Izbornog zakona, ali ne i Ustava BiH.

“Riječ je o prijedlogu iz Mostara od prije 10 dana s kolegama iz Trojke pod uslovom da se ne može promijeniti ustav – nemijenjajući ustav da napravimo promjene koje će odraziti odnos da nije dobro da jedan narod bira predstavnika drugom narodu.

Ništa se ne mijenja u Republici Srpskoj, ni u Federaciji Bosne i Hercegovine pri izboru bošnjačkog člana Predsjedništva, ali smo dodali uslovnu katerogiju.

To je da onaj ko bude prvoplasirani pri izboru hrvatskog člana, mora biti prvi u barem tri kantona od pet kantona (ZHK, HNK, SBK, Livanjski i Posavski).

VEZANI TEKST: Čović uputio prijedlog Izbornog zakona, objasnio kako bi se birali članovi Predsjedništva BiH

Ako ne bude u tri, onda bar u dva kantona. Ako ne bude u dva, barem da bude u jednom kantonu”, obrazložio je Čović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.