Ambasada SAD u BiH jako žestoko odgovorila na prozivke Izetbegovića: “On se ili pretvara da ne zna ili još gore od toga. Teško nam je povjerovati da nije znao za korupciju”

Iz Ambasade SAD u BiH, s ambasadorom Michaelom Murphyem na čelu, odgovorili su na prozivke Bakira Izetbegovića, šefa SDA, koji je kazao da Murphy svojim potezima nanosi bruku sebi, ali i velesili koju predstavlja u BiH. Žestoka je zaista reakcija Amerikanaca koji između ostalog kažu: “Ni jedno ni drugo nije dobro ni za njegovu stranku, ni njene članove, ni za Bosnu i Hercegovinu u cjelini”.

Spremni raditi sa onima koji su spremni provesti reforme

Izetbegović je, podsjećamo, kazao da je Murphy iznio teške optužbe na njegov račun, zatraživši da za sve to priloži jasne argumente.

Iz Ambasade SAD kažu da je SDA odigrala važnu ulogu u historiji ove zemlje i da oni to uvažavaju.

Imaju jasne poruke.

-Sjedinjene Američke Države spremne su raditi s političarima iz SDA, ili bilo koje stranke, koji su spremni provesti reforme potrebne za unapređenje euroatlantske budućnosti zemlje, kao što su inicijative za borbu protiv korupcije, poboljšanje privredne situacije i jačanje demokratije u zemlji. Bakir Izetbegović nije bio voljan da radi s nama na tim životno važnim pitanjima – kaže se u odgovoru – prenosi Avaz.

Kako su naveli, upozorili su ga na korupciju u pojedinim krugovima u njegovoj stranci, kao i na posljedice koje će to imati.

-Teško nam je povjerovati da nije znao za korupciju, posebno imajući u vidu suđenja za korupciju visokorangiranim članovima SDA.

On se ili pretvara da ne zna ili još gore od toga. Ni jedno ni drugo nije dobro ni za njegovu stranku, ni njene članove, ni za Bosnu i Hercegovinu u cjelini – navodi se u odgovoru.

Iz ambasade su dalje naveli da će oni, kada imaju čvrste dokaze da je pojedinac ili poslovni subjekt umiješan u korupciju, da podriva demokratske institucije ili procese u BiH ili krši Dejtonski mirovni sporazum, djelovati.

-Kada je primjereno, to naše djelovanje uključivat će uvođenje sankcija koje imamo na raspolaganju. Naš cilj je mirna, prosperitetna i demokratska Bosna i Hercegovina, u kojoj mladi ljudi mogu pronaći svoju budućnost i sreću. Bosna i Hercegovina nije imala niti ima jačeg partnera od Sjedinjenih Država, a mi želimo da ova zemlja uspije – dodali su.

ČITAJTE I OVO: Visoki američki zvaničnik James O'Brien poslao vrlo jasne poruke: “Tačka. Dejton ne omogućava secesiju”

Šta je rekao Bakir

-To neće moći, kao što kažu – žena ne može ostati “malo trudna”, ili jeste ovo ovako, ili nije ovo ovako.

Ako jeste, neka Murphy iznese argumente za svoje tvrdnje.

Ako je to tako, onda je nemam šta tražiti niti u politici niti na slobodi.

On neće naći niti jednog uvjerljivog svjedoka za ovo što priča.

ČITAJTE I OVO: Ambasada SAD u BiH nedvosmisleno upozorava Milorada: “Dodik griješi ako misli da ćemo stajati po strani dok gura BiH u sukob”

On ovako nanosi tešku bruku sebi i velesili koju predstavlja u BiH – rekao je, između ostalog, Izetbegović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.