Visoki američki zvaničnik James O'Brien poslao vrlo jasne poruke: “Tačka. Dejton ne omogućava secesiju”

Pomoćnik državnog sekretara SAD-a i voditelj Ureda za Evropu i Evroaziju James O'Brien oglasio se povodom nedavnih izjava predsjednika RS-a da će proglasiti nezavisnost entiteta u slučaju da OHR donese Zakon o državnoj imovini.

“U Dejtonu smo razgovarali i svi su tamo shvatili da nema prava na secesiju.

Tačka. SAD će djelovati ako neko pokuša promijeniti ovaj osnovni element Dejtona”, napisao je O'Brien.

On je jedan od pravnika koji je radio na izradi Dejtonskog mirovnog sporazuma potpisanog 1995. godine.

Osim njega, reagovala je i ambasada SAD-a u BiH istakavši da Republika Srpska i Federacija BiH ne postoje izvan Bosne i Hercegovine.

“Republika Srpska je entitet u državi Bosni i Hercegovini. Ona je sastavni dio države, ali ni Republika Srpska ni Federacija BiH ne postoje izvan Bosne i Hercegovine.

Ni za entitet ni za bilo koju drugu jedinicu ispod državnog nivoa, Ustav BiH ne predviđa pravo na secesiju.

U više navrata Sjedinjene Američke Države jasno su stavile do znanja da će reagovati i suprotstaviti se antidejtonskom djelovanju, što secesija i jeste.

Milorad Dodik griješi ako misli da će Sjedinjene Države stajati po strani dok on gura BiH u sukob”, saopćili su im Ambasade SAD u BiH.

Podsjetimo, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik je gostujući u programu RTRS-a ponovo govorio o proglašenju nezavisnosti ukoliko visoki predstavnik Christian Schmidt nametne Zakon o državnoj imovini.

Dodik je kazao kako ima informacije da će Schmidt Zakon o državnoj imovini nametnuti u januaru.

“Mi znamo da je on hodao po zemljama da nametne zakon o imovini i rečeno mi je nemoj sad do Nove godine pa ćemo to poslije njihovog Božića. To je znači vrijeme januara mjeseca”, kazao je Dodik.

Ovog puta precizirao je i koje će korake poduzeti.

“Ukoliko on kaže bilo kog dana u pet sati popodne, nek’ računa da smo mi u 11 održali Skupštinu i proglasili nezavisnost. I to znači nezavisnost u svemu, novi finansijski sistem i teritorija pod kontrolom vlasti Republike Srpske. Mi nećemo nikoga da napadnemo, nećemo sprečavati prolaze i slobodu kretnja”, kazao je Dodik.

ČITAJTE I OVO: Iz OHR-a stigla veoma žustra reakcija zbog najava iz RS: “Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država čiji su suverenitet i teritorijalni integritet zagarantovan”

Dodao je kako smatra da se niko iz FBiH neće odvažiti da napadne RS.

“Možda ćemo pokušati nešto da iskontrolišemo, ne očekujemo da će neko iz Federacije se odvažiti da napadne RS oružano, kao što to nešto prijete, jer bi to bilo na našoj teritoriji. I u takvoj situaciji ćemo vidjeti šta ćemo”, istakao je Dodik.

ČITAJTE I OVO: Ramo Isak jako oštro zaprijetio Miloradu Dodiku: Proglasi nezavisnost u 11 sati, a u 11:01 bit ćeš iza rešetaka

Poručio je kako od EUFOR-a ne očekuje nikakav politički odgovor, nego da “stane na granicu i sprječava bilo kakav dodir”.

ČITAJTE I OVO: Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić žestoko odgovorio Dodiku: Kreneš li u otcjepljenje, najviše će izgubiti RS

“Amerikanci će biti bijesni donosit će stavove, tražit će intervencije, možda i NATO-a, ali vjerujem da naši prijatelji to neće dozvoliti. I oni su poznati da nešto intervenišu”, kazao je Dodik.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.