Iz OHR-a stigla veoma žustra reakcija zbog najava iz RS: “Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država čiji su suverenitet i teritorijalni integritet zagarantovan”

Povodom izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je gostujući na javnom servisu ovog bh. entiteta najavio mogućnost otcjepljenja, ako visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametne odluku o državnoj imovini, iz OHR-a su poručili da je BiH međunarodno priznata država čiji su suverenitet i teritorijalni integritet zagarantovan Dejtonom, Ustavom BiH i međunarodnim pravom, te da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje i postoje samo po osnovu Ustava BiH.

Istakli su kako međunarodna zajednica takođe zadržava instrumente, uključujući visokog predstavnika, za podršku principima Dejtonskog sporazuma.

“Ovo je stalna i nedvosmislena pozicija Savjeta za implementaciju mira”, poručili su u odgovoru na upit BHRT-a.

Kako su naveli, Vijeće za implementaciju mira takođe zastupa stav da se mora naći prihvatljivo i održivo rješenje za pitanje državne imovine, što je jedan od ciljeva Agende 5+2.

“Visoki predstavnik i Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira i dalje su opredijeljeni da pružaju podršku inkluzivnom političkom procesu unutar kojeg bi se taj cilj postigao”, naglasili su iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

Političari u BiH bi, umjesto da ugrožavaju proces evropske integracije, trebali da se fokusiraju na pronalaženje rješenja i ne stvaraju probleme, zaključili su.

Podsjetimo, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik je gostujući u programu RTRS-a ponovo govorio o proglašenju nezavisnosti ukoliko visoki predstavnik Christian Schmidt nametne Zakon o državnoj imovini.

Dodik je kazao kako ima informacije da će Schmidt Zakon o državnoj imovini nametnuti u januaru.

“Mi znamo da je on hodao po zemljama da nametne zakon o imovini i rečeno mi je nemoj sad do Nove godine pa ćemo to poslije njihovog Božića. To je znači vrijeme januara mjeseca”, kazao je Dodik.

Ovog puta precizirao je i koje će korake poduzeti.

VETANI TEKST: Ambasada SAD u BiH nedvosmisleno upozorava Milorada: “Dodik griješi ako misli da ćemo stajati po strani dok gura BiH u sukob”

“Ukoliko on kaže bilo kog dana u pet sati popodne, nek’ računa da smo mi u 11 održali Skupštinu i proglasili nezavisnost. I to znači nezavisnost u svemu, novi finansijski sistem i teritorija pod kontrolom vlasti Republike Srpske. Mi nećemo nikoga da napadnemo, nećemo sprečavati prolaze i slobodu kretnja”, kazao je Dodik.

Dodao je kako smatra da se niko iz FBiH neće odvažiti da napadne RS.

“Možda ćemo pokušati nešto da iskontrolišemo, ne očekujemo da će neko iz Federacije se odvažiti da napadne RS oružano, kao što to nešto prijete, jer bi to bilo na našoj teritoriji. I u takvoj situaciji ćemo vidjeti šta ćemo”, istakao je Dodik.

ČITAJTE I OVO: Ramo Isak jako oštro zaprijetio Miloradu Dodiku: Proglasi nezavisnost u 11 sati, a u 11:01 bit ćeš iza rešetaka

Poručio je kako od EUFOR-a ne očekuje nikakav politički odgovor, nego da “stane na granicu i sprječava bilo kakav dodir”.

ČITAJTE I OVO: Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić žestoko odgovorio Dodiku: Kreneš li u otcjepljenje, najviše će izgubiti RS

“Amerikanci će biti bijesni donosit će stavove, tražit će intervencije, možda i NATO-a, ali vjerujem da naši prijatelji to neće dozvoliti. I oni su poznati da nešto intervenišu”, kazao je Dodik.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.