Ambasada SAD u BiH kategorično o Miloradu Dodiku: “Prijetnje otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine predstavljaju antidejtonsko djelovanje”

Nakon što je predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik u intervjuu “Nacionalu” rekao kako otcjepljenje RS-a nije plan njenog rukovodstva, ali da sada ima 10 do 15 zemalja koje su iskazale spremnost da podrže ovaj entitet u toj namjeri, reagovali su iz Ambasade SAD-a u BiH.

“Separatistička retorika Milorada Dodika i prijetnje otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine predstavljaju antidejtonsko djelovanje, opasno ne samo za stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine, nego i za stabilnost i sigurnost cijele regije Zapadnog Balkana”, navode iz Ureda za odnose sa javnošću ambasade SAD-a u BiH.

Dalje navode kako su upravo zbog izjava poput ove, kao i zbog njegovog antidejtonskog djelovanja i pokušaja podrivanja države Bosne i Hercegovine, SAD sankcionisale Milorada Dodika.

“Po Ustavu Bosne i Hercegovine, ni entitet niti bilo koja druga niža administrativna jedinica nemaju pravo otcjepljenja.

Zablude gdina. Dodika su opasno skretanje od mirne, demokratske i prosperitetne budućnosti koju građani Bosne i Hercegovine, uključujući i one koji žive u Republici Srpskoj, žele i zaslužuju.

Sjedinjene Države su uvijek podržavale i nastavit će podržavati teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine”, zaključuju u Uredu za odnose sa javnošu ambasade.

Reagovao je i lider HDZ-a Dragan Čović.

Novinari su pitali Dodikovog koalicionog partnera Čovića da prokomentariše ovu izjavu, na šta je on kazao:

“Podržavam cjelovitu i nedjeljivu BiH.

Takve izjave se mogu staviti u politički kontekst jer se bliže lokalni izbori”, poručio je Čović.

Hrvatski ministar Marin Piletić je kratko kazao:

“Hrvatska je potpisnica Daytonskog sporazuma i time je sve rečeno”.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.