Ambasada SAD u BiH o neustavnom danu RS: “Očekujemo provođenje istrage o svakom slučaju kršenja zakona vezanog za 9. januar”

Ambasada SAD u BiH oglasila se sa saopštenjem povodom obilježavanja 9. januara, Dana RS koji je Ustavni sud proglasio neustavnim. “Prema Krivičnom zakonu BiH, nepoštivanje presuda Ustavnog suda BiH predstavlja krivično djelo. I ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja”, naveli su između ostalog. U nastavku donosimo detalje.

“U više svojih presuda, Ustavni sud BiH jasno je istaknuo da je obilježavanje Dana Republike Srpske devetog januara neustavno.

Problem ne leži u proslavi praznika, nego u odluci da to bude devetog januara.

Povezivanje tog obilježavanja sa pravoslavnim vjerskim praznikom u suprotnosti je sa nekoliko odredbi Ustava BiH kojima se zabranjuje diskriminacija.

Ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja. Član III (3) Daytonskog ustava propisuje da se entiteti u potpunosti moraju pridržavati odluka institucija BiH, uključujući i konačne i obvezujuće presude Ustavnog suda BiH.

Prema Krivičnom zakonu BiH, nepoštivanje presuda Ustavnog suda BiH predstavlja krivično djelo. I ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja. Sjedinjene Države očekuju da će relevantne institucije za provedbu zakona i pravosudne institucije provesti istragu o svakom slučaju kršenja zakona koji je povezan sa proslavom Dana Republike Srpske devetog januara.

Sjedinjene Države reagovale su i prije na antidaytonsko djelovanje i neće oklijevati da to urade i ubuduće.” stoji u saopštenju Američke ambasade.

Danas se u Banja Luci i drugim gradovima Republike Srpske obilježava 9. januar kao “dan Republike Srpske” kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

Centralna proslava povodom Dana Republike Srpske biće u Banjaluci, kada će, kako je najavljeno, najzaslužnijim institucijama i pojedincima biti dodijeljena odlikovanja, svečanim defileom, te koncertima, predstavama i drugim sadržajima.

Tužilaštvu BiH prije nekoliko dana podnesena je još jedna krivična prijava zbog obilježavanja neustavnog “dana RS”. Nakon što je dobio zvaničnu pozivnicu za proslavu, Ramiz Salkić, zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske podnio je prijavu protiv Milorada Dodika.

Ovo nije jedina prijava. Devetog januara prošle godine predstavnici nekoliko boračkih i civilnih udruženja podnijeli su krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika, ali i Željke Cvijanović, Radovana Viškovića, entiteta RS, grada Banjaluke, grada Istočno Sarajevo.

Pettigrew: Najekstremniji slučaj negiranja genocida

Kao i prethodnih godina, brojne su reakcije međunarodnih organizacija, udruženja žrtava, stranaka i akademske zajednice, koji su najoštrije osudili obilježavanja ovog datuma za kojeg je državni Ustavni sud odlučio da je neustavan.

“Proslava 9. januara kao “dana Republike Srpske” jasan je i direktan propust u provedbi konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao i odluka visokog predstavnika od 1. jula 2023. godine”, rekao je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt.

Christian Schmidt je upozorio da nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH predstavlja krivično djelo prema Krivičnom zakonu BiH.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini ističe da službeno pokroviteljstvo i podrška Vlade Republike Srpske obilježavanju takozvanog „Dana Republike Srpske“ 9. januara nije samo diskriminatorno, nego je Odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od 26. novembra 2015. godine jasno utvrđeno kao neustavno, jer direktno krši ustave i Bosne i Hercegovine i same Republike Srpske.

Između ostalih, i profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Državnom univerzitetu Southern Connecticut i član Upravnog odbora Programa studija genocida na Univerzitetu Yale dr. David Pettigrew jučer je poručio je da visoki predstavnik za BiH i međunarodna zajednica moraju biti svjesni da je proglašenje 9. januara tzv. “danom RS“ možda najekstremniji slučaj negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca u RS, a i jedno i drugo predstavljaju kršenje Krivičnog zakona BiH – prenosi N1.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.