Ambasada SAD u BiH se oglasila: “Republika Srpska će pričom o nezavisnosti uništiti samu sebe i one oko sebe”

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasila se povodom dodjeljivanja priznanja Vladimiru Putinu i obilježavanja nelegalnog devetog januara Dana RS-a.

“Odluka Milorad Dodika da daruje i nagradi Vladimira Putina, čovjeka koji je pokrenuo neizazvanu invaziju na Ukrajinu koja je rezultirala smrću hiljada civila i masovnim uništavanjem infrastrukture je za osudu”, navodi se u saopćenju.

Iz ambasade su poručili da je to odbacivanje vrijednosti euroatlantske zajednice i na pravu baziranog međunarodnog poretka.

“Također, odluka gospodina Dodika da proslavi deveti januar je ilegalna. Ona krši odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine prema kojoj je obilježavanje neustavno”, poručuju iz ambasade.

Podsjetili su da je član tri Dejtonskog sporazuma jasna i da se Republika Srpska mora u potpunosti poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine, uključujući obavezujuće odluke Ustavnog suda, bez obzira sviđale im se one ili ne.

“Pozivi na nezavisnost RS-a, koji su ponovljeni jučer sa lažnim tvrdnjama o ovlastima i pokušajima da se podriva država Bosna i Hercegovina gura državu na opasan put.

Republika Srpska će samo uništiti sebe i one oko sebe gurajući fatamorganu o nezavisnosti”, oštro su zaključili iz ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Iz Saveza logoraša BiH uputili su poruku javnosti povodom obilježavanja neustavnog Dana RS-a istakavši da su i prošle godine podnijeli prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Ističu da iako je struktura stanovništva na ovim područjima, a pogotovo na području Bosne i Hercegovine, oduvijek odražavala šaroliki sastav, različitih nacionalnosti, različitih religija, ona se suštinski i tokom agresije, ali i oduvijek dijelila samo na dvije bitne kategorije: kategoriju dobrih ljudi i kategoriju onih drugih, loših ljudi.

“I ove godine, kao i prethodne, loši ljudi, se zdušno trude da na svaki raspoloživ način, opet početkom januara naprave atmosferu netrpeljivosti, nesigurnosti, nemira za sve one koji nisu sa njima”, istakli su.

Naglasili su i da se logoraši bore protiv filozofija onih koji “razmišljaju na način ekskluziviteta ovih područja, prava, pa čak i života”.

Poručili su i kako svakodnevno rade, u okruženju punom ograničenja, na dokazivanju istine i pravde.

“U tom smislu, savez je sa poslijeratnih procijenjenih 200.000 logoraša, a danas prema istraživanjima, nešto preko 51% živih svjedoka, pronašao i dokazao ono što je jasna istina, podastrta dokazima od strane najviših svjetskih sudskih institucija ikada”, istakli su.

Podsjetili su i da je Savez logoraša u Bosni i Hercegovini prije godinu dana, 11. januara 2022. godine, na protokol Tužilaštva Bosne i Hercegovine, podnio dvije krivične prijave vezane za incidente tokom identičnih prošlogodišnjih januarskih obilježavanja u Bijeljini, Janji, Foči, Gacku i Prijedoru.

Pozvali su i da institucije i rade svoj posao kako bi se zajednički gradio funkcionalan sistem i država.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.