Ambasada SAD u BiH se oglasila: Vlast u RS-u je iskoristila posjetu kadeta Vojske Srbije da dodatno podijeli narod

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država oglasila se povodom defilea u Prijedoru. Iz Američke ambasade su istakli da građani Bosne i Hercegovine imaju pravo da s poštovanjem odaju počast svim nevinim žrtvama prošlih ratova.

“To uključuje žrtve užasnih zločina i masakra, koje su počinile snage Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i nacista nakon ofanzive partizana na Kozaru 1942. godine, kao i žrtve genocida počinjenog u Srebrenici i oko nje od elemenata Vojske Republike Srpske (VRS) u julu 1995. godine”, navodi se.

Napomenuli su da svi imaju obavezu da priznaju istinu o ovim i drugim ratnim zločinima počinjenim na teritoriji Bosne i Hercegovine, kao i da odaju počast žrtvama.

Dodali su da se to posebno odnosi na bošnjačke, hrvatske, srpske i ostale zvaničnike, na svim nivoima vlasti.

“Nažalost, neki zvaničnici Vlade RS-a odlučili su da instrumentaliziraju posjetu srbijanskih policijskih i vojnih kadeta BiH 6. i 7. jula, kako bi podigli tenzije i dodatno podijelili narod u Bosni i Hercegovini.

ČITAJTE I OVO:

Visoki predstavnik Christian Schmidt nedvosmisleno upozorio zbog dešavanja u RS: “Ne radi se samo o retorici, svjedočimo sprovođenju agende koja ugrožava BiH”

Namjerno provokativna retorika i aktivnosti, posebno u Prijedoru, tokom iste sedmice obilježavanja genocida u Srebrenici, bile su neodgovorne i potkopavaju napore da se promoviše pomirenje”, navodi se.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.