Ambasada SAD u BiH veoma žustro reagovala zbog Milorada Dodika: “Još je jedan korak na opasnom putu koji je odabrao”

Milorad Dodik danas je kazao kako Vlada RS od danas prekida odnose sa ambasadama SAD i Velike Britanije. Naime, Vlada je usvojila Informaciju o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH.

Odmah stigla žustra reakcija

O svemu se sada oglasila ambasada Sjedinjenih Američkih Država:

“Današnja najava predsjednika Milorada Dodika da će Vlada Republike Srpske prekinuti kontakt sa službenim predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva još je jedan korak na opasnom putu koji je odabrao – putu izolacije i autoritarne vladavine.

To je put koji ne ide u korist stanovnika Republike Srpske, Dodik tvrdi da ih štiti.

Sjedinjene Države imaju dugogodišnje saradnje s institucijama Republike Srpske i nastavit ćemo pružati pomoć građanima RS kao što smo to činili svih ovih godina”, navode.

Dodali su da neće pomoći režimu koji koristi autoritarnu taktiku protiv vlastitog naroda.

“Nećemo pomoći režimu koji koristi autoritarnu taktiku protiv vlastitog naroda ili koji koristi dobronamjernu stranu pomoć za potporu neustavnih ili antidaytonskih aktivnosti.

Dodikovo sve veće odbacivanje dugogodišnjih partnera Bosne i Hercegovine i prihvaćanje autoritarnih vođa šteti Republici Srpskoj.

Dodikovi očajnički potezi stavljaju pod hipoteku budućnost vlastitih stanovnika kako bi poduprli svoj režim i korumpirane interese”, zaključili su iz ambasade SAD.

Dodik prijeti i Schmidtu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas da će ovaj bh. entitet proglasiti samostalnost ukoliko visoki predstavnik Christian Schmidt nametne zakon o državnoj imovini.

“Otići ćemo na Narodnu skupštinu Republike Srpske i donijet ćemo odluku o samostalnosti Republike Srpske”, rekao je Dodik u Prnjavoru na pitanje novinara da prokomentariše informaciju da visoki predstavnik priprema zakon o imovini i kako će RS reagovati u slučaju da takav zakon nametne.

Podsjetimo, ovo nije prvi put da lider SNSD-a ima izjave kojima prijeti teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine. Brojni međunarodni zvaničnici osudili su njegovu retoriku, a podsjetimo da se našao i na crnim listama SAD i Velike Britanije.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.