Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini oštro reagovala nakon poteza Milorada Dodika: Smišljeni napad na Ustav i državu BiH

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini oglasila se nakon što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potpisao ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske.

Dodik je time povukao je novi antidejtonski i antiustavni potez. Riječ je o izmjenama Zakona koje je Narodna skupština Republike Srpske usvojila na sedmoj posebnoj sjednici, održanoj 21. juna 2023. godine.

Ovo u praksi znači da Dodikovim potpisom Službeni glasnik RS-a neće objavljivati odluke visokog predstavnika, što je direktno antidejtonsko djelovanje i udar na državu BiH.

Kako su saopštili iz Ambasade SAD-a, odluka predsjednika Republike Srpske da potpiše izmjene zakona, koje je visoki predstavnik poništio 1. jula, je protivustavna i predstavlja smišljeni udar na Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak Bosne i Hercegovine i državu BiH.

“Sjedinjene Američke Države podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine i nastavit će smatrati pojedince uključene u antidejtonsko ponašanje odgovornima za svoje postupke”, naveli su iz Ambasade.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je proteklog vikenda svojom odlukom stavio van snage posljednje zakone i odluke NSRS-a, no vlast u RS-u očito da ne mari za njegove odluke i nastavlja udare na institucije države, OHR i Dejtonski mirovni sporazum.

Ne treba zaboraviti da je Schmidt nametnuo i izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se propisuje i zatvorska kazna za nepoštivanje odluka visokog predstavnika.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.