Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH poslala nedvosmislene poruke: “Republika Srpska mora u potpunosti poštovati Ustav i odluke institucija BiH”

Nakon što je Narodna skupština RS-a usvojila Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini, oglasili su se iz Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH te su komentirali ovaj čin.

Uprkos odluci Narodne skupštine, iz Ambasade SAD-a su naveli kako to ne mijenja činjenice iz Ustava Bosne i Hercegovine te Ustavnog suda.

“Ustav BiH i relevantne odluke Ustavnog suda BiH su jasne.

Bosna i Hercegovina je titular državne imovine i nadležnost za njene uređenje spada u isključivu nadležnost institucija na državnom nivou”, naveli su.

Također, naglašeno je kako RS mora poštovati Ustav BiH.

“Republika Srpska mora u potpunosti poštovati Ustav i odluke institucija BiH, uključujući konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine,

sviđale se one vlastima u RS ili ne”, naveli su.

Na kraju, imali su poruku i za političare u RS-u.

“Sklonost izabranih lidera prema neproduktivnoj politici umjesto angažovanja u dobroj vjeri za rješavanje ovog pitanja,

doprinosi cijeni ekonomskog razvoja, što bi koristilo građanima ove države, uključujući i one koji žive u RS-u”, zaključili su iz Ambasade SAD-a.

Reagovao je i potpredsjednik ovog entiteta Ćamil Duraković, podcrtavajući da nijedan od dva entiteta “nemaju ustavno pravo da regulišu pitanje državne imovine na bilo koji način”.

VEZANI TEKST: Veoma žustra reakcija Ćamila Durakovića je pristigla: “Nijedan stranački sporazum ne može biti iznad Ustava i odluka Ustavnog suda”

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.