Ambasada Sjedninjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini žurno reagovala na prijetnje Zorana Čegara novinarima

Američka ambasada je reagovala na vijest o prijetnjama koje je Zoran Čegar, načelnik Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije (FUP), uputio novinarima Centra za istraživačko novinarstvo, pozivajući vlasti da “zaštite sve novinare od uznemiravanja i napada i osiguraju da budu u mogućnosti da izvještavaju istinu”.

“Pozivamo vlasti da zaštite sve novinare”

Američka ambasada je na Twitteru prenijela saopćenje Udruženja BH novinari uz komentar:

“Pozivamo vlasti da zaštite sve novinare od uznemiravanja i napada i osiguraju da budu u mogućnosti da izvještavaju istinu. Sloboda štampe je neophodna za slobodna, demokratska društva”.

“Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari zahtijeva od Federalne uprave policije i federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare da po hitnom postupku sankcionišu Zorana Čegara, načelnika Sektora uniformisane policije FUP-a, zbog brutalnih prijetnji novinarima Centra za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva”, naveli su ranije BH novinari.

Podsjetimo, Čegar je jučer ispred Općinskog suda u Dubrovniku, gdje mu je počelo suđenje za prevaru, nasrnuo na novinare CIN-a kada su zatražili od njega komentar.

“Nemoj da ti grkljan iščupam!” rekao je Čegar novinarki.

VEZANI TEKST: “Nemoj da ti grkljan iščupam” Pogledajte snimak skandala: Šef uniformisane policije FBiH Zoran Čegar prijetio novinarki CIN-a

Ovo nije bio prvi put da policajac Čegar prijeti novinarima CIN-a. On je tokom istraživanja u kratkom telefonskom razgovoru odbio razgovarati uz prijetnje i psovke.

Aludirajući na svoj položaj, rekao je da su ga o novinarskim kretanjima i radu “obavještavali razni ljudi”. “Ja sve znam, ne radim ja u trafici!”

Federalna uprava policije informisala je javnost da provjeravaju navode u vezi sa Zoranom Čegarom koji je prijetio novinarki CIN-a.

Podsjećamo, ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara zatražio je Čegarovu suspenziju sa mjesta načelnika Sektora uniformisane policije u Federalnoj upravi policije.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.