“Nemoj da ti grkljan iščupam” Pogledajte snimak skandala: Šef uniformisane policije FBiH Zoran Čegar prijetio novinarki CIN-a

Šef uniformisane policije FBiH Zoran Čegar je optužen za prevaru u Hrvatskoj, a nakon što je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) otkrio da je na osnovu falsifikovanih dokumenata zaposjeo tuđe imanje, on je napao novinarku i prijetio da će joj “iščupati grkljan”.

Čegar je psovao i prijetio novinarima CIN-a ispred Općinskog suda u Dubrovniku. On se 26. oktobra 2022. pojavio na prvom ročištu jer ga je Općinsko državno odvjetništvo optužilo za prevaru Darka Markovića, vlasnika “Prožure”, agencije za iznajmljivanje jahti i automobila sa otoka Mljeta, za 20.000 eura, piše CIN.

Prema optužnici Općinskog državnog odvjetništva u Dubrovniku, Čegar je sredinom 2017. godine od Markovića zatražio da mu proda automobil Mercedes E klase i gumeno plovilo koje je u vlasništvu preduzeća.

Čegar mu je rekao da će mu platiti kada proda zemlju u Bosni i Hercegovini (BiH) iako je znao da nije njen vlasnik, već samo posjednik. Obećao je nagraditi Markovića ako se njegovo ime ne pojavi u ugovoru.

Trgovanje je htio prikriti objašnjenjem da je visoki policijski službenik i da ne želi da ga povezuju sa ovim poslom.

Marković mu je povjerovao i uz punomoć predao na raspolaganje plovilo i automobil koje je Čegar preprodao.

Umjesto da plati 20.000 eura, od Markovića je zatražio da kupi još jedno plovilo od 40.000 eura, nudeći zauzvrat udio u zemljištu u BiH, ali je Marković to odbio, tražeći novac za već isporučeno auto i plovilo.

Prema Kaznenom zakonu Republike Hrvatske, za prevaru u kojoj je pričinjena materijalna šteta za koju je Čegar optužen propisana je zatvorska kazna od jedne do osam godina.

Ovo je samo nastavak priče koju je objavio CIN pod naslovom “Dvostruki život policajca Čegara”.

“Tokom službe prethodnih dvadesetak godina stekao je nekoliko kuća, apartmana i zemljišnih posjeda u Bosni i Hercegovini (BiH) i Hrvatskoj, a u njegovom posjedu su bili i: brojni automobili, brodice, motocikli i motorne sanke.

Često je trgovao bez novca, razmjenjujući svoje i tuđe nekretnine i vozila. Njegovi partneri to žargonski nazivaju “trange-frange” poslovima.

Godinama je imovinu (pre)prodavao ili mijenjao, a danas je vlasnik: luksuzne vile i višespratne kuće u Sarajevu, apartmana na Bjelašnici i u Neumu te golemih zemljišnih posjeda sa nekoliko objekata na Nišićkoj visoravni.

Dio nekretnina nije uknjižio jer su izgrađene bez građevinskih dozvola.

No, umjesto ustaljenih koraka ovaj policijski funkcioner nije zazirao od neuobičajenih i nelegalnih poteza pri kupoprodaji nekretnina”, navodi se, između ostalog, u tekstu.

Čegar je, podsjetit ćemo, u januaru ove godine u društvu svojih kolega pretukao mladića na parkingu u Sarajevu. Iako je prekoračio policijske ovlasti, Čegar je nastavio obavljati svoj posao u FUP-u.

Pogledajte snimak koji je objavio CIN.

Oglasili se i BH novinari

Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari zahtijeva od Federalne uprave policije i federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare da po hitnom postupku sankcionišu Zorana Čegara, načelnika Sektora uniformisane policije FUP-a, zbog brutalnih prijetnji novinarima Centra za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva!

Radeći na priči o načinu na koji je stekao višemilionsku imovinu u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, novinari CIN-a kontaktirali su Čegara kako bi dobili potrebne informacije. U telefonskom razgovoru zamolili su Čegara za intervju, ali je on to odbio, uz prijetnje i psovke. Razgovor sa novinarima Čegar je završio riječima: “Nemoj da vam padne na pamet još jednom da me pozovete da vam ne bih došao tamo odakle me zovete“, a novinarku je psujući nazvao „četnikušom“.

Sličan napad na novinare CIN-a se ponovio jučer ispred Općinskog suda u Dubrovniku, gdje je Zoranu Čegaru počelo suđenje za krivično djelo prevare. Nakon što je novinarka CIN-a zatražila od Čegara komentar, on je burno reagovao i zaprijetio: „Nemoj da ti grkljan iščupam!“.

Ovakve monstruozne prijetnje i uvrede novinarima dolaze od visokopozicionirane osobe u policijskoj hijerarhiji, koja bi trebala biti nadležna za provedbu zakona i štititi građane od svih vrsta brutalnosti, fizičkih i verbalnih napada, a ne biti onaj koji će napadati i prijetiti!

Činjenica da visokopozicionirani policajac na javnoj funkciji verbalno napada novinare CIN-a i izravno prijeti fizičkim nasiljem, ima dodatnu težinu i zahtijeva hitno reagiranje federalnih policijskih struktura! U najmanju ruku, navedeni postupci prema našim kolegama zaslužuju trenutnu suspenziju Zorana Čegara sa funkcije koju obnaša.

Ako FUP i federalni ministar Čampara već nisu našli za shodno da reagiraju zbog činjenice da je optužnica protiv Čegara zbog krivičnog djela prevare podignuta još 2019. godine u Hrvatskoj, pravdajući se kako za to „nisu znali“ jer ih „Čegar o tome nije obavijestio“ (?!), onda bi valjda brutalne prijetnje i nasilničko ponašanje prema novinarima trebale biti dovoljan razlog da se takva osoba razriješi službene dužnosti, a potom i sankcioniše u skladu sa zakonom.

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima prijavit će ovaj slučaj Federalnoj upravi policije, kao i drugim nadležnim domaćim i međunarodnim institucijama, te insistirati na sankcionisanju policajca Čegara i njegovom procesuiranju zbog napada i ugrožavanja sigurnosti novinara.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.