Novinar Nino Bilajac i fotograf Dženat Dreković iz Centra za istraživačko novinarstvo dobitnici nagrada „Eko novinar“

Novinar Nino Bilajac i fotograf Dženat Dreković dobitnici su nagrada „Eko novinar“ u kategorijama pisani tekst i fotografija za istraživanje o nezakonitostima rada mostarske deponije.

Novinar i fotograf Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) Nino Bilajac i Dženat Dreković dobitnici su nagrada „Eko novinar“ koje dodjeljuje Centar za promociju civilnog društva (CPCD). Bilajac je nagradu dobio za najbolji pisani tekst, a Dreković za najbolju fotografiju.

Nagrađena je priča „Kralj otrova curi iz mostarske deponije“ je objavljena u junu 2021. godine. Istraživanje Bilajca je pokazalo da otpadne vode sa mostarske deponije sadrže visoku koncentraciju arsena koji bi dugoročno mogao zagaditi okoliš i izazvati teška oboljenja među lokalnim stanovništvom.

Na mostarsku deponiju se dnevno doveze više od 100 tona otpada. Ona godinama radi bez okolišne i vodne dozvole, dok istovremeno otpadne vode istječu i ulijevaju se u obližnji potok Sušicu koji prolazi kroz naselje Vrapčići.

Javno preduzeće „Deponija“, koje rukovodi gradskom deponijom, nikada nije analiziralo vodu iz potoka iako je od 2008. godine za uređenje deponije potrošeno više od 16 miliona maraka, ali prečistač za otpadne vode nisu nabavili jer „nije došao na red“.

Dreković je nagradu dobio za seriju fotografija koje je uradio tokom ovog istraživanja.

One čitaocima omogućavaju da priču o mostarskoj deponiji dožive kroz slike i vizualiziraju radnju koju opisuju riječi u tekstu.

Uz Bilajca i Drekovića nagradu za najbolji audio/videoprilog dobila je Aida Osmančević, novinarka Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHT), za priču „Deponija ‘Uborak’ ostaje gdje je i bila još najmanja pet godina“.

Novinarska nagrada „Eko novinar/ka“ dodjeljuje se u tri kategorije o temi zaštite okoliša: za najbolji medijski tekst, najbolji audio/videoprilog i najbolju fotografiju. Na konkurs je stiglo više od 70 prijava u svim kategorijama.

Nagrade su dodijeljene 5. augusta 2022. godine u Sarajevu u organizaciji CPCD.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.