Iz FUP-a reagovali na optužbe protiv njihovog visokopozicioniranog službenika Zorana Čegara, pozvali se na “presumpciju nevinosti”

Iz Federalne uprave policije oglasili su se povodom optužbi koje je su iznesene na račun njihovog visokopozicioniranog službenika Zorana Čegara, koji je prijetio novinarki CIN-a.

Rekli su da kao temeljni princip u svome radu baštine vladavinu prava, te da neće tolerisati bilo kakvo dokazano postupanje policijskih službenika čije ponašanje krši Zakon o policijskim službenicima Federacije BiH i drugi propisi.

Međutim, istovremeno ističu da poštujući temeljne principe presumpcije nevinosti i pravičnog postupka, poduzimaju mjere i radnje na provjeri pomenutih informacija koje su se pojavile u javnosti.

VEZANI TEKST: “Nemoj da ti grkljan iščupam” Pogledajte snimak skandala: Šef uniformisane policije FBiH Zoran Čegar prijetio novinarki CIN-a

“Ističemo da će svaka naša odluka u konkretnom slučaju biti zasnovana isključivo i samo na dokazima koji budu pribavljeni u toku internog postupka pred Jedinicom za profesionalne standarde, te biti rezultat dosljedne primjene principa vladavine prava zasnovanih na dosljednoj primjeni odredaba Zakona o policijskim službenicima Federacije BiH i odredaba ZKP FBiH.

Naime, kao jedan o garanta vladavine prava i sigurnosti građana, insistirat ćemo na detaljnoj istrazi svih okolnosti vezanih za predmetni slučaj”, kažu iz FUP-a.

U tom smislu navode da je tragom medijske informacije, u kojoj je jedan visokopozicionirani policijski službenik (Zoran Čegar op.a.) dovođen u negativan kontekst i u vezu sa određenim inkriminisanim licima, već pokrenuta interna istraga protiv imenovanog policijskog službenika, a koja će, kako navode, radi zaštite povjerenja građana u rad FUP-a, biti provedena u najkraćem mogućem roku.

“Svakako, nakon provedene istrage, a u ovisnosti od njenih rezultata rukovodilac organa i disciplinska komisija će donijeti odluke zasnovane na principima vladavine prava i pozitivnopravnim propisama, a u skladu sa svojim nadležnostima.

Neovisno o činjenici što objava u medijima povodom koje se referiramo, zaokuplja interes javnosti, ne možemo da ne primjetimo da ista, kao i medijske objave kojima je u posljednje vrijeme FUP neosnovano targetiran kao izvor navodnog nezakonitog postupanja i stvara pogrešnu sliku o zakonitom radu FUP-a”, navode.

Istakli su da će FUP isključivo u okviru institucija sistema i u postupcima koji su za to propisani, braniti zakonitost svoga rada.

“Te kao jedan od garanta vladavine prava i sigurnosti svih građana, poduzimati radnje na zaštiti prava svih građana, uz puno poštivanje svih standarda i načela pravičnog sudovanja, stremeći procesuiranju svih onih za koje prikupi dokaze da su postupali protivno pozitivnopravnim propisima,

uključujući policijske i službenike Federalne uprave polIcije, ali istovremeno i poduzimati mjere i radnje kojima će štititi integritet postupaka u kojima postupa”, poručili su iz FUP-a.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.