Da li će delegacija FUP-a ići sutra u Srebrenicu? “Ako ne dođemo, to će biti sramota MUP-a RS”

Nakon što su mediji iz bh. entiteta Republika Srpska najavili da će federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak sutra doći u Srebrenicu i to već osudili kao provokaciju, oglasio se Isak.

On kaže da je imenovao delegaciju FUP-a koja bi trebala ići u Srebrenicu, ali da još nije sigurno da li će se ona sutra tamo i zaputiti. Razlog je, kako je naveo, prije svega briga za sigurnost povratnika u ovaj bh. entitet.

“Odredili smo delegaciju koja će, prije svega cijeneći sigurnosne interese povratnika u bh. entitet RS odlučiti da li će 9. januara posjetiti Memorijalni centar Srebrenica – Potočari.

Ako procijenimo da će naše prisustvo na bilo koji način podstaći negatore genocida da izazovu probleme povratnicima u bh. entitet RS, posjeta će biti prolongirana”, kazao je Isak.

Kako dodaje, eventualno prolongiranje posjete “bit će najveća sramota za MUP RS-a”.

“Time bi dokazali kako nisu u stanju osigurati sigurnost povratnicima na dijelu teritorije na kojem vrše unutrašnje poslove”, smatra Isak.

Osvrnuo se i na medijska pisanja u RS-u za koja kaže da pokušavaju javnosti predstaviti iskrivljenu sliku stvarnosti.

“Provokacija nije posjeta – provokacija je pokušaj da se onemogući posjeta.

Dobro nam je svima poznato da entiteti, prema Ustavu Bosne i Hercegovine, nemaju pravo ometati slobodu kretanja na teritoriji naše države, a da je Srebrenica opština u BiH, odnosno da je RS administrativno-teritorijalna jedinica u sastavu države BiH”, kazao je.

Ponovio je da je njegov stav o 9. januaru jasan – da je to dan koji se “samo i isključivo obilježava kao dan pokretanja genocida u BiH.”

“Ministar Isak dolazio je i nastavit će dolaziti i u Srebrenicu i u Banja Luku.

To su naše opštine i naši gradovi – opštine i gradovi u državi Bosni i Hercegovini.

To neće spriječiti niko, a posebno ne predstavnici udruženja povezanih s vlastima u bh. entitetu RS”, zaključio je Isak.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.