Federalna uprava policije traži da sasluša ambasadora BiH pri UN-u Bojana Vujića zbog tvrdnji da je BiH “najopasniji izvor terorizma”

Federalna uprava policije uputila je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine zahtjev u kojem je zatraženo da se sasluša ambasador Bosne i Hercegovine u Uredu Ujedinjenih nacija u Ženevi Bojan Vujić koji je u svom izlaganju tvrdio da je BiH “najopasniji izvor terorizma u Evropi”. Za Vujićevo izlaganje o terorizmu u BiH saznali su iz medija. Podsjetimo, izlaganje ambasadora BiH pri UN-u Bojana Vujića na 55. redovnoj sjednici Vijeća za ljudska prava u okviru dijaloga o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda u suzbijanju terorizma, izazvalo je burne reakcije. Zatražena je njegova ostavka, a iz Ministarstva vanjskih poslova BiH rečeno je kako je Vujić zloupotrijebio svoju poziciju.

U zahtjevu se navodi kako su iz sredstava javnog informisanja upoznati kako se ambasador Bosne i Hercegovine u Uredu Ujedinjenih nacija u Ženevi Bojan Vujić dana 12. marta 2024. godine, u svojstvu bosanskohercegovačkog ambasadora, obratio na 55. redovnoj sjednici Vijeća za ljudska prava i iznio tvrdnje kako je „Bosna i Hercegovina najopasniji izvor terorizma u Evropi“, da je „priliv stranih džihadista ozbiljna teroristička prijetnja iz BiH“,

da na sjednici Vijeća prisustvuje kao ambasador „zemlje koja je više od tri decenije najopasniji izvor terorizma u Evropi iz BiH“, da „izvještaji italijanskih obavještajnih službi sugerišu da u BiH danas djeluje do 20 islamističkih terorističkih grupa“, da su „počinioci mnogih od najstrašnijih terorističkih napada poslednjih decenija imali značajne veze sa BiH“ i tako dalje.

“Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova – Federalno ministarstvo unutarnjih poslova ne raspolaže informacijama koje mogu potvrditi istinitost navode ambasadora Bosne i Hercegovine Bojana Vujića koje negativno utječu na ugled Bosne i Hercegovine i kredbilitet službi sigurnosnog sistema Bosne i Hercegovine na međunarodnom nivou.

Članom 3. Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije BiH“, br. 81/14) definisani su unutrašnji poslovi iz nadležnosti Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova – Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, a posebno je u stavu (1) navedeno sprečavanje i otkrivanje krivičnih djela terorizma.

FMUP/FUP ne raspolaže s navedenim informacijama

S obzirom na sve navedeno, a posebno zbog činjenice da ovo ministarstvo ne raspolaže informacijama i ne može potvrditi tačnost navoda o Bosni i Hercegovini kao „najopasnijem izvoru terorizma“, a koje iznosi ambasador Bosne i Hercegovine Bojan Vujić, potrebno je da Odjel za borbu protiv terorizma u Federalnoj istražnoj službi kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova – Federalnom ministarstvu unutarnjih poslova, upozna Tužilaštvo Bosne i Hercegovine s tvrdnjama i navodima koje je iznio ambasador Bosne i Hercegovine Bojan Vujić, odnosno da se ambasador Bosne i Hercegovine Bojan Vujić,

putem Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, u skladu sa zakonom, pozove da pristupi u službene prostorije Federalne uprave policije u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova – Federalnom ministarstvu unutarnjih poslova kako bi pojasnio navode i tvrdnje koje je iznio na 55. sjednici Vijeća za ljudska prava u okviru dijaloga o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda u suzbijanju terorizma te da organu nadležnom za sprečavanje i otkrivanje krivičnih djela terorizma dostavi dokaze koji potkrepljuju tačnost navoda o terorizmu u Bosni i Hercegovini”, naveli su iz FUP-a u zahtjevu koje su uputili Tiužilaštvu BiH.

Ističu kako “ovo ministarstvo ne raspolaže podacima o postojanju i širenju terorističkih grupa u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine potrebno je posebno voditi računa o tome da li je ambasador Bosne i Hercegovine Bojan Vujić svoje izlaganje bazirao na temelju saznanja o potencijalnim terorističkim grupama koje djeluju na teritoriji bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, a što je moguće utvrditi tek nakon obavljanja informativnog razgovora s licem Bojan Vujić”.

Utvrditi i ima li elemenata krivičnog djela u Vijućevoj izjavi

“Ističem da su krivična djela „Terorizam“, „Finansiranje terorističkih aktivnosti“, „Javno podsticanje na terorističke aktivnosti“, „Vrbovanje radi terorističkih aktivnosti“, „Obuka za izvođenje terorističkih aktivnosti“ i „Organizovanje terorističke grupe“ krivična djela kažnjiva prema odredbama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (“Službeni glasnik Bosne i Hercegovine”, br. 3/2003, 32/2003 – ispr., 37/2003, 54/2004, 61/2004, 30/2005, 53/2006, 55/2006, 8/2010, 47/2014, 22/2015, 40/2015, 35/2018, 46/2021, 31/2023 i 47/2023),

a za koja su nadležni Sud Bosne i Hercegovine i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. ​Posebnu pažnju skrećem na dijelove izjave ambasadora Bosne i Hercegovine Bojana Vujića o tome da je „većina ovih opasnih pojedinaca odgajana u muslimanskim šerijatskim enklavama u Bosni i Hercegovini“,

„radikalnim islamističkim elementima“, „sprečavanje islamističke politike u zemlji“ te da je „potrebno, prije svega, biti oprezan prema određenim bošnjačkim učenjacima, klericima i političarima koji predstavljaju umjerenu demokratsku fasadu, iako njihova privrženost, trenutni odnosi i pisanje pokazuju privrženost radikalnoj islamističkoj ideologiji“.

Na naprijed navedeno skrećem pažnju kako bi se utvrdilo da li u izjavama ambasadora Bosne i Hercegovine Bojana Vujića postoje i elementi počinjenja krivičnog djela iz člana 145a Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (“Službeni glasnik Bosne i Hercegovine”, br. 3/2003, 32/2003 – ispr., 37/2003, 54/2004, 61/2004, 30/2005, 53/2006, 55/2006, 8/2010, 47/2014, 22/2015, 40/2015, 35/2018, 46/2021, 31/2023 i 47/2023) –

„Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti“. Predmetnu službenu zabilješku dostavljam na znanje i nadležno postupanje”, navodi se u službenoj zabilješci federalnog inspektora Ervina Mušinovića koju je uputio direktoru FUP-a Vahidinu Munjiću. Ista je proslijeđena Tužilaštvu BiH.

Podsjetimo, izlaganje ambasadora BiH pri UN-u Bojana Vujića na 55. redovnoj sjednici Vijeća za ljudska prava u okviru dijaloga o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda u suzbijanju terorizma, izazvalo je burne reakcije. Zatražena je njegova ostavka, a iz Ministarstva vanjskih poslova BiH rečeno je kako je Vujić zloupotrijebio svoju poziciju.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.