Ambasada Velike Britanije jasno upozorava Dodika: RS ne može postojati van BiH

Nakon jučerašnjih izjava Milorada Dodika o “razdruživanju”, oglasila se i ambasada Velike Britanije u BiH koja je poručila da su takve izjave ne samo opasne nego zasnovane na netačnim pretpostavkama. Podsjetimo, jučer je Milorad Dodik u obraćanju najavio da će uputiti dokument o “razdruživanju” kolegama iz FBiH jer “ovako više ne može”.

“Skore prijetnje Vlade RS-a da provede „mirno razdruživanje“ od Bosne i Hercegovine, ne samo da su opasne, nego su i zasnovane na netačnim pretpostavkama”, navode iz ove ambasade i potom navode nekoliko činjenica:

“Nije tačno da je RS ugrožena, pod prijetnjom ili nepoželjna. Republika Srpska je legitimni i integralni dio BiH.

Nije tačno da se RS može odcijepiti od BiH, niti da može postojati van države. RS postoji samo kao entitet u sklopu BiH. Njeno postojanje je rezultat, i garantovano u sklopu, Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Nije tačno da aktivnosti g. Dodika na bilo koji način štite RS niti građane koji tamo žive. Predsjednik RS-a dobro poznaje pravne činjenice. Pokušaj kontrole bilo kog stanovništva putem straha i podjela je pogrešan.

Nije tačno da politika u BiH treba da bude ovakva. Postoje ljudi koji žele da budu lideri putem saradnje i dijaloga.

Mi ohrabrujemo sve lidere da se odupru ovim lažnim narativima i da preusmjere fokus na zajedničko djelovanje sa ciljem bolje budućnosti za sve”, navode u saopćenju iz ambasade Velike Britanije u BiH.

ČITAJTE I OVO: Bećirović se obratio srpskom narodu u BiH i Srbiji, oštru poruku poslao Vučiću

Podsjetimo, jučer je Milorad Dodik u obraćanju najavio da će uputiti dokument o “razdruživanju” kolegama iz FBiH jer “ovako više ne može”.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.